1 062 5

Може ли Юсеин Болт да надбяга Т-рекс

Култoвият филм за динозаври „Джурасик парк“ трябва да бъде заснет наново. Режисьорите са допуснали огромна фактологическа грешка.

Девора Байкова

Това разкрива ново изследване от Университета в Манчестър. Проучването разбива досегашните ни представи относно познатия на всички Тиранозавър рекс.

Докато във „Джурасик парк“ Т- рексът е способен да надбяга кола, шокиращата истина е, че в действителност любимият на всички динозавър не е можел да тича изобщо.

След обширни изследвания станало ясно, че всеки по-сериозен бяг би нанесъл сериозни поражения по краката на царят на динозаврите от колената надолу, поради голямата тежест на тялото му.

Учените от Университета в Манчестър стигнали до това заключение след серия от детайлни компютърни графики. Те създали нов симулационен модел за тестване на своето откритие, комбинирайки две отделни биомеханични техники, сред които анализ на мускулно-скелетните смущения и анализ на динамиката на телата. Втората техника имала за цел да проучи поведението на различните твърди обекти, свързани помежду си, като анализира всевъзможните огъвания и завъртания в различните части на скелета на Т-рекс.

Разполагйки с изключително модернизирана и нова техника, учените установил, че масивните 7206,7 кг (средното тегло на Т-рекс) не биха позволили на динозавъра да тича с повече от 27,7 км/час. В противен случай това би се отразило негативно върху костите на животното.

Най-разумната скорост на един тиранозавър според участниците на проучването била приблизително 13,8 км/час.

Интересен факт – средностатистическият човек ходи с около 4,8 км/ч, тича с близо 9 км/ч, а Юсеин Болт е способен да избяга 100 метра с 44.72 км/ч.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • no name no face no number
  Отговор
  1 06:33  22.07.17
  Май няма голям избор
 • Т- Рекс
  Отговор
  2 10:58  22.07.17
  Мммм вкусен Болт !
 • Morgoth
  Отговор
  3 10:15  23.07.17
  Тиранозавърът е бил мършояд и това не е нова теория. Базира се на невъзможността да бяга, но също на изключително развитото му обоняние и на силната захапка нужна за разтрошаване на кости от жертва на която хубавото месо вече е било изядено от хищниците. Т-рексът не е можел да ловува, но е можел да усети от много далеч мършата, както е можел и да изгони ловците от тяхната плячка, ако не ядат бързо.
 • Ироничен
  Отговор
  4 21:28  23.07.17
  Всеки от нас може да го надбяга. Той отдавна не тича. Режисьорът бил допуснал грешка, при това фатална. В тази измишльотина последното важно нещо е как е търчал дъртият гущер.
 • Пръцко
  Отговор
  5 01:57  25.07.17
  А бе той и слонът изглежда тромав, ама надбягва Болт!

Напиши коментар:


Публикувай