1 864 2

Умните хора се провалят на шофьорския изпит

Хората с по-висока интелигентност се провалят по-често на изпитите за шофьор.

Девора Байкова

Скорошно проучване с участието на 1564 британски граждани, получили пълен шофьорски лиценз, показва, че всеки 6 от 10 (59%) шофьори без диплома за завършено висше образование преминали теста със средно 1,7 опита. 50% от хората със завършено висше пък преминали теста със средно 1,8 опита.

Както изглежда, професията на човек, неговия коефициент на интелигентност и социално положение играят изключително важна роля в неговото цялостно представяне по време на теста за шофиране и шансовете да получи пълен шофьорски лиценз от първия път.

Хората, които имат отлични академични успехи в училище или в колежа, се затрудняват най-много с преминаването на теста.

Друго интересно откритие е че по-малко от 39% от собствениците на компании, които са се изкачили на масовия корпоративен полюс, преминават от първия път. Онези пък, които притежават бизнес, са три пъти по-склонни да вземат теста чак от четвъртия път (около 22%) от тези, които са на по-ниско стъпало на професионалната стълба (7%).

Авторите на изследването си обясняват фактите като се позовават на това, че по-образованите и авторитетни хора премислят всичко по няколко пъти и умът им е настроен по много по-логически начин. Затова на елементарни задачи, давани на шофьорските тестове, те губят времето си в прекомерно размишляване, вместо да направят зададеното.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 08:36  22.07.17
  Не се чудете що дават книжки на неграмотните

  Коментиран от #2

 • незнайко
  Отговор
  2 16:59  22.07.17

  До коментар #1 от "Гост":

  Не се чудим, просто умните хора не си КУПУВАТ книжки !

Напиши коментар:


Публикувай