786 0

Хамелеонът с размери на мравка (ВИДЕО)

Животът е опасен, когато си малко гущерче в големия враждебен свят

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Намирането на партньор в този огромен свят е предизвикателство. Това начинание обаче, може да се окаже и доста опасно, особено когато рискувате да ви нападне хищна стоножка, докато ухажвате бъдещата си партньорка.

Мадагаскарският хамелеон джудже (Brookesia minima) дълго време бе смятан за най-малкото влечуго на света. Това обаче се променя през 2012 г., когато учените откриват още по-миниатюрен хамелеон, който моментално получава името Brookesia micra.

Снимка: shutterstock

За този удивителен дребосък ни припомнят сър Дейвид Атънбъроу и режисьорите на BBC Earth, които са заснели научнопопулярна поредица, посветена на Мадагаскар.

Въпреки че може и да не са най-дребния вид, познат на науката, размерът на тези хамелеони е колкото на една мравка или не повече от 29 мм, като самото им телче достига до около 16 мм.

Мъничкото гущерче е било открито от германския биолог Франк Глоу, специалист по хамелеоните джуджета от Мадагаскар, който е срещал много дребосъци, но откриването на Brookesia micra го оставило без думи.

Снимка: PLOS ONE

Според него този вид хамелеони са нагледен пример за екстремна форма на „островно лилипутство" — феномен, който се проявява, когато определен вид се смалява в еволюционното си развитие, за да се адаптира към ограничения хабитат, какъвто е един остров.

Когато мъжкият попадне на потенциален партньор, той се вкопчва изключително здраво и не се пуска - добра тактика, когато си малко влечуго в гигантска гора.

Мадагаскар


Напиши коментар:


Публикувай