Last news in Fakti

21 Юли, 2017 17:46 3 576 0

Хамелеонът с размери на мравка (ВИДЕО)

  • хамелеон-
  • brookesia micra-
  • мадагаскар-
  • гущер-
  • мадагаскарски хамелеон джудже-
  • миниатюрни създания

Животът е опасен, когато си малко гущерче в големия враждебен свят

Хамелеонът с размери на мравка (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Намирането на партньор в този огромен свят е предизвикателство. Това начинание обаче, може да се окаже и доста опасно, особено когато рискувате да ви нападне хищна стоножка, докато ухажвате бъдещата си партньорка.

Мадагаскарският хамелеон джудже (Brookesia minima) дълго време бе смятан за най-малкото влечуго на света. Това обаче се променя през 2012 г., когато учените откриват още по-миниатюрен хамелеон, който моментално получава името Brookesia micra.

Хамелеонът с размери на мравка (ВИДЕО)
Снимка: shutterstock

За този удивителен дребосък ни припомнят сър Дейвид Атънбъроу и режисьорите на BBC Earth, които са заснели научнопопулярна поредица, посветена на Мадагаскар.

Въпреки че може и да не са най-дребния вид, познат на науката, размерът на тези хамелеони е колкото на една мравка или не повече от 29 мм, като самото им телче достига до около 16 мм.

Мъничкото гущерче е било открито от германския биолог Франк Глоу, специалист по хамелеоните джуджета от Мадагаскар, който е срещал много дребосъци, но откриването на Brookesia micra го оставило без думи.

Хамелеонът с размери на мравка (ВИДЕО)
Снимка: PLOS ONE

Според него този вид хамелеони са нагледен пример за екстремна форма на „островно лилипутство" — феномен, който се проявява, когато определен вид се смалява в еволюционното си развитие, за да се адаптира към ограничения хабитат, какъвто е един остров.

Когато мъжкият попадне на потенциален партньор, той се вкопчва изключително здраво и не се пуска - добра тактика, когато си малко влечуго в гигантска гора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА