656 0

Генномодифицирани суперводорасли ще спасят кораловите рифове

Австралийски учени се надяват, че работата им ще спаси тези застрашени от изчезване уникални екосистеми

Снимки: shutterstock
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Австралийски изследователи се опитват да създадат "суперводорасли", които да спасят кораловите рифове от изчезване.

Специалисти от университета на Нов Южен Уелс, Австралия се борят да предотвратят обезцветяването на кораловите рифове, с помощта на генното инженерство, пише сайтът Doon Wire.

Изследователите твърдят, че са успели да идентифицират гени във вид микроводорасли, наречени Symbiodinium и сега ще ги използват, за да запазят уникалните океански екосистеми, които са застрашени от изчезване.

Уникалният биоматериал, върху който учените са съсредоточили своите усилия, всъщност е част от кораловите рифове и живеят в симбиоза с коралите. Заради глобалното затопляне, замърсяването на океаните и намесата на човека в природата обаче, те трудно изпълняват функциите си. Чрез фотосинтеза, Symbiodinium създават молекули, с които се хранят коралите. Това допринася за растежа на коралите и за образуването на коралови рифове.

Чрез техники на генното инженерство учените се надяват да увеличат устойчивостта на мъничките водорасли към затоплянето на океаните, причинено от климатичните промени и така да спасят и рифовете.

Според Рейчъл Левин от Университета в Нов Южен Уелс, Австралия информацията за Symbiodinium е оскъдна, тъй като никой не ги е проучвал подробно до сега.

"Symbiodinium е много необичайна биологична единица, което ги прави несъвместими с вече установените методи и практики за генно инженерство", обяснява Левин.

"Ето защо ние се стремим да преодолеем това препятствие като провеждаме нови генетични анализи, за да постигнем нужните резултати и да помогнем на кораловите рифове", допълва тя.

Ако експериментите им се увенчаят с успех и създадат генномодифицирани Symbiodinium, учените ще могат да "засаждат" новите микроводорасли на повърхността редом до най-големите коралови рифове.

Екипът вярва, че по този начин не само могат да спасят кораловите рифове, но и значително да увеличат продължителността на живот на коралите.

Снимки: shutterstock

Австралия


Напиши коментар:


Публикувай