647 2

Индийски музикант свири на китара, докато го оперираха (ВИДЕО)

Китаристът Абишек Прасад е претърпял изключително нестандартна операция, за да лекува своята музикална дистония, съобщи Би Би Си.

Девора Байкова

Дистонията e неврологично двигателно разстройство, при което се наблюдават мускулни контракции и неволеви движения на крайниците. Състоянието води до засягане на ежедневните дейности на страдащия. Хората с това неврологично заболяване обикновено се чувстват депресирани и се затварят в себе си.

37-годишният музикант се оказал поредната жертва на коварното разстройство.

Дистонията попречила на Абишек да движи средния си пръст, показалеца и кутрето на лявата си ръка, докато свирел на китара.

"Мислех, че сковаността е причинена от прекомерно натоварване, реших да си почина за няколко дена, но когато опитах да свиря отново, нямаше никакво подобрение. Някои лекари ми казаха, че страдам от така наречената мускулна умора и ми дадоха болкоуспокояващи, мултивитамини, антибиотици и т.н. Известно време ходих на физиотерапия, но нищо не даде желаните резултати", каза китаристът.

Музикантът добави, че спазмите в пръстите му се появявали, само когато свирел на китара.

За щастие преди около девет месеца опитен невролог успял правилно да диагностицира състоянието на талантливия музикант – той страдал от дистония.

„Препоръчаха ми да се подложа на мозъчна операция. Бях много уплашен и вероятно без силната подкрепа на моя лекар, Шаран Сринивасан, никога нямаше да третирам разстройството си.“

Процедурата се състояла в Бенгалуру, град в южна Индия.

По време на операцията хирурзите вкарали електроди в мозъка на музиканта, на около 14 мм дълбочина. Тяхната цел била да улавят импулсите, пращани към мускулите.

„Абишек беше буден през цялото време. Помолихме го да свири на китарата си, докато слагаме електродите, за да видим дали нещата вървят по план. Разбира се, операцията беше извършена под локална анестезия, затова той не усети абсолютно нищо, въпреки че буквално пробихме дупка в главата му.“, каза д-р Сринивасан.

„Щастлив съм, че се подложих на операцията. В момента левият ми крак и лявата ми ръка са доста слаби, но в близките няколко месеца отново ще започна да живея живота си пълноценно.“, каза музикантът, който няма търпение отново да свири на китара.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • David
  Отговор
  1 11:41  24.07.17
  Dneshnata medicina me ochudva. Bravo
 • станислав
  Отговор
  2 16:27  25.07.17
  Това е съвсем рутинно при мозъчна операция. На баща ми му е правена такава 2 пъти, като, преди да предприемат по радикал ни хирургични намеси го вадят от упойка и го карат да чете, пише и говори, за да следят дали не нарушават някоя от функциите на мозъка.

Напиши коментар:


Публикувай