7 092 9

Сибир ще стане Рай

Тази замръзнала и негостоприемна територия ще стане приятно и топло място, заради изменението на климата

Снимки: shutterstock
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Известен с наказателните трудови лагери на ГУЛАГ, дивите мечки и невъобразимия студ, Сибир е придобил славата на едно от най-негостоприемните и враждебни места на Земята. Това обаче, ще се промени. Учени твърдят, че до 2080 година Сибир ще се превърне в най-страхотното място за живеене.

Затоплянето на климата ще направи тази "прокълната" земя много по-гостоприемна, което пък ще доведе до значително увеличение на населението в региона, разпростиращ се през 7 руски часови зони — от планината Урал до Тихия океан, твърдят учени от Изследователския институт за горите в Красноярск, пише в. Mirror.

След 60 години населението на Сибир ще е три пъти по-многобройно от сега или по прости сметки - от 36 млн. ще стане 110 млн. души.

В края на 21-и век между 50 до 80 процента от територията на тази необятна тундра ще има по-мек климат, благоприятен за селското стопанство. Според проучване на изследователския институт земеделските култури, отглеждани в района, ще могат да се отглеждат все по-на север, като с всяко следващо десетилетие те ще се изместват с по около 70 километра.

Освен това, благодарение на по-топлия климат, земеделците ще могат да отглеждат култури, които иначе не биха оцелели в тази част на света, като ориз, боб и грозде.

Затоплянето на необятната сибирска пустош вече се усеща. През последните десетилетия, температурите тук са се покачили с около 10 градуса по целзии.

И докато по-южните райони на Сибир биха могли да процъфтяват и просперират заради промяната в климата, то северната част може да се превърне в огромно блато, ако затоплянето продължава. Това би унищожило съществуващите сгради и пътища, изградени върху замръзналата земя.

Именно в Сибир (в Оймякон, Якутия) е била измерена най-ниската температура в Северното полукълбо, както и най-ниската температура в постоянно обитавано населено място – минус 71,2°C. Само в Антарктида са измервани по-ниски температури.

Русия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  1 14:14  24.07.17
  Сега е момента руските тролчета да влеят инвестиции в района и целокупно да се пренесат в Сибир!

  Коментиран от #5

 • Реалист
  Отговор
  2 14:21  24.07.17
  Бързо всички мурзилки да си купят еднопосочни билети - Путлер ги очаква. Блата и комари има за всички. Безплатно настаняване в лагерите на ГУЛАГ.

  Коментиран от #3

 • 3 14:28  24.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Русенец
  Отговор
  4 14:56  24.07.17
  Омразата на българите към "брашушките" вече става нетърпима. Жалко че нашият народ е от такива дребни и неблагодарни душици ! Интересно, какво ще стане с България, ако Сибир стане такова добро за живеене място !? Дали софиянци все още ще смятат, че Земята започва и свършва със София ?

 • Будалите нямат Свършване
  Отговор
  5 15:46  24.07.17

  До коментар #1 от "Пазарен Либерализатор":

  ТУКА СТАВА САХАРА .ЩОМ ИСКАШ СТОЙ .
 • Plovdiv
  Отговор
  6 18:50  24.07.17
  До 2080 г. трябва да започне мини-ледников период, според много доказани учени. А глобалното затопляне също може в един момент да докара застудяване, заради топенето на ледовете - филмът "След утрешния ден" не е никаква фантастика...
 • червен каскет
  Отговор
  7 19:13  24.07.17
  Значи китайците ще се радват на хубав климат. Понеже московското джудже го разпродава на китайските другари...
 • Зелено човече
  Отговор
  8 10:32  25.07.17
  Е всичко се обръща явно. България стана ад и сега е ред Сибир да стане рай
 • ffgg
  Отговор
  9 18:40  25.07.17
  до 2080 няма да доживея даже!!!!

Напиши коментар:


Публикувай