1 257 0

Пазят домати с въоръжена охрана

Цената на този зеленчук се е покачила до невиждани стойности в Индия

Пазят домати с въоръжена охрана
Милена Трачева

Цената на доматите в Индия е скочила толкова много, че се е наложило властите да изпратят въоръжена охрана, която да пази приготвените за износ домати в един от щатите, пише Би Би Си.

Търговец на едро на пазар в град Индор, щата Мадхя Прадеш, заявява пред местното издание Hindustan Times, че всички производители и търговци са силно притеснени за сигурността на своите домати, заради невероятното повишаване на тяхната цена.

Той обяснява, че от администрацията на пазара "Деви Ахилиа Бай Холкер" дори са решили да назначат охранители, въоръжени с пушки, които да бранят доматите, най-вече докато те биват разтоварвани от камионите, с които пристигат.

Но Мадхя Прадеш не е единственият индийски щат, където са зачестили кражбите на домати. Съобщения за крадци, които отмъкват тонове стока, на стойност хиляди рупии, са се появили този месец и в други райони на страната.

Всъщност, тази година е била толкова плодородна в щата Мадхя Прадеш, че земеделските производители буквално изхвърляха на пътя тонове домати само преди месец.

Но тъй като доматите вече са извън сезона, а силните и проливни дъждове в някои ключови земеделски райони съсипаха цялата останала продукция, станаха причина за невероятния скок в цените.

Кризата с недостиг на домати в някои щати е толкова сериозна, че един килограм от кръглите червени плодове на домата се продават за повече от 100 рупии (1,55 долара), което "здраво удря по джоба на обикновения човек", съобщава вестник Indian Express.

Индия


Напиши коментар:


Публикувай