Last news in Fakti

13 Август, 2017 08:28 10 179 4

Ето кои храни подмладяват мозъка и очите

  • храни-
  • мозък-
  • подмладяват-
  • лутеин-
  • зелено. очи-
  • здраве-
  • звение

Той допринася за нормалното функциониране на очите и добро зрение

Ето кои храни подмладяват мозъка и очите - 1
Снимка: shutterstock

Какво трябва да ядем, за да бъде умът ни бистър, а мисълта ни да сече като бръснач? Според едно съвсем скорощно изследване, проведено от група американски учени, най-важното условие е в храната ни да се съдържа лутеин – важно съединение, което не се произвежда от организма и трябва да се набавя с храната.

Спанакът и къдравото зеле са начело в списъка. Зеленолистните зеленчуци съдържат големи количества лутеин, който може да се намери още и в авокадото и яйцата. Той се натрупва в тъканите на главния мозък и в очите.

Учени от университета в Илинойс обясняват защо е важно да се поддържа адекватно равнище на лутеин в храната, пише Eurek Alert.

Учените изследвали ефекта на лутеина върху 60 души на възраст между 25 и 45 години. Оказало се, че хората на средна възраст с по-висока концентрация на лутеин в организма, от гледна точка на невронните реакции изглеждали на много по-млади. Което означава, че лутеинът защитава мозъка от възрастови изменения.

Шведски учени от Университета Линкьопинг пък установили, че лутеинът успешно се бори с възпалението. Както знаем, възпалението в организма е тясно свързано с коронарната недостатъчност. Известно е, че възпаленията в организма са свързани с исхемичната болест на сърцето. В тяхното изследване са участвали 193 души, страдащи от исхемия.

Учените измерили концентрацията на 6 разпространени каротиноиди (природни пигменти), включително и лутеин, в кръвта на доброволците. Специалистите отчели и равнището на интерлевкин 6 – маркер на възпалението. Изследването показало, че колкото по-висока е концентрацията на лутеин в кръвта, толкова по-ниско е нивото на интерлевкин 6.

Ето кои храни се отличават с високо съдържание на лутеин ми в какви количеста:

- кейл, къдраво зеле и зеленолистни зеленчуци - съдържа 23 720 микрограма лутеин в 1 чаша
- спанак - 20 350 микрограма лутеин в 1 чаша
- ряпа - 12 154 микрограма лутеин в 1 чаша
- тиква - 2 756 микрограма лутеин в 1 чаша
- маруля - 2 589 микрограма лутеин в 1 чаша
- броколи - 1 685 микрограма лутеин в 1 чаша
- моркови - 1 072 микрограма лутеин в 1 чаша
- артишок - 780 микрограма лутеин в 1 чаша
- домати - 221 микрограма лутеин в 1 чаша
- яйца - 191 микрограма лутеин в 1 яйце

Специалистите са открили също, че възпалителната активност на клетките от имунната система на участниците намалявала под въздействието на лутеина.

Съединението се поглъща от клетките на имунната система и се натрупва в тях.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тони

    7 1 Отговор
    Отлична статия
  • 2 Марадона

    7 0 Отговор
    Много хубава статия

    Коментиран от #3

  • 3 Бай Б

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Марадона":

    Прав си, убава е !
  • 4 Радо

    1 0 Отговор
    А има ли някаква опасност от предозиране на организма с лутеин? Понеже зимата почти всяка вечер си правя настъргана ряпа с моркови за ракийцата - и затова питам.