1 Август, 2017 10:21, обновена 1 Август, 2017 10:21 3 605 0

Притча за миналото, бъдещето и настоящето

  • притча-
  • урок-
  • съвет-
  • мъдрост-
  • поколение-
  • минало-
  • бъдеще-
  • настояще
Притча за миналото, бъдещето и настоящето - 1
Снимка: Shutterstock

Трима стари мъдреци започнали да спорят кое е по-важно за човека – неговото минало, настояще или бъдеще.

- Миналото ни прави това, което сме – казал единият. – Ето, аз вече мога да правя това, което съм научил в миналото. Вярвам в себе си, защото съм се справял със задачите, които съм захващал. Чувствам се добре с хората, с които преди ми е било добре или поне с хора, които приличат на тях. Миналото ме е научило дори на това, че сега, когато виждам вашите усмивки, знам, че ще имате възражения, защото не за пръв път спорим и аз съм наясно, че не сте свикнали да се съгласявате с каквото и да е без възражение.

- Не мога да се съглася с теб – казал другият. – Ако беше прав, човекът щеше да е обречен като паяк да е окован ден след ден в паяжината на своите навици. Бъдещето е това, което прави човека. Моята представа за това какъв искам да бъда след две години е по-реална от спомените ми какъв съм бил преди две години, защото действията ми сега зависят не от това какъв съм бил, а какъв искам да бъда. Харесват ми хората, които не приличат на онези, които съм познавал по-рано. А разговорът с вас ми е интересен, защото очаквам увлекателен спор и неочаквани обрати на мисълта.

- Вие съвсем забравихте, че миналото и бъдещето съществуват само в нашите мисли – намесил се третият. - Миналото вече го няма. Бъдещето още не съществува. И независимо от това дали си спомняте за миналото или мечтаете за бъдещето, действате сега. Само в настоящето можем да променим нещо в живота си – нито миналото, нито бъдещето са ни подвластни. Само в настоящето можем да бъдем щастливи, защото спомените за отминалото щастие ни носят тъга, а очакването на бъдещото щастие ни кара да живеем в тревога и очакване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА