1 354 5

Притча за демоните, с които се борим

Събина Андреева

Преди много, много години в някакъв дворец в отсъствието на краля влязъл един демон. Той бил невероятно грозен, излъчвал ужасна миризма и думите му били толкова отвратителни, че стражите и служителите в двореца се вцепенили от ужас. Това позволило на демона да мине през вътрешните помещения, да влезе в тронната зала и да седне на мястото на краля. Когато го видели на трона, стражите и другите се окопитили.
— Ей, махай се! — завикали те. — Не можеш да сядаш там! Ако не си размърдаш задника още сега, ще го насечем с мечовете си!
При тези яростни заплахи демонът пораснал с няколко сантиметра, лицето му погрозняло още повече, вонята се засилила, а езикът му станал още по-вулгарен.
Хората размахали мечове, извадили ножове, разнесли се нови заплахи. При всяка гневна дума, гневна постъпка и дори гневна мисъл демонът растял и ставал все по-грозен, смърдящ и ужасяващ в думите си.
Това продължило до момента, в който кралят се прибрал и видял на трона си демона великан. Никога не бил срещал толкова отблъскващо същество — даже във филмите. Вонята, която се разнасяла от демона, можела да отврати дори белия червей. А толкова противен език не можел да се чуе и в най-пропадналите, пълни с пияници барове в събота вечер.
Кралят бил мъдър. Затова бил крал: знаел какво да направи.
— Добре дошъл — казал той дружелюбно. — Добре дошъл в двореца ми. Предложиха ли ти вече нещо за пиене и за хапване?
При тези жестове на добрина демонът станал малко по-дребен, по-малко грозен, вонящ и оскърбителен.
Дворцовите служители бързо схванали идеята. Един от тях попитал демона дали иска чай.
— Имаме „Дарджилинг“, „Инглиш Брекфаст“ и „Ърл Грей“. Или може би предпочиташ ментов? Полезен е за здравето.
Друг звъннал и поръчал от най-големите семейни пици — все пак той бил такъв огромен демон; трети му направил сандвичи — с шунка и огнено люто, разбира се. Един войник му масажирал стъпалата, друг започнал да разтрива люспите на врата му.

„Ммм, много приятно“, помислил си демонът.
При всяка добра дума, постъпка или мисъл демонът ставал все по-дребен, по-малко грозен, миризлив и оскърбителен. Преди да е пристигнал разносвачът на пици, демонът се бил смалил до размерите, които имал в началото. Но всички продължили да бъдат добри. Скоро демонът станал толкова дребен, че едва го виждали. След още една добра постъпка той изчезнал напълно.
***

Третирайте "демоните" в своя живот по същия начин и те ще бъдат заличени напълно след време. Омразата и неуважението само носят още повече омраза, а доброто ги заличава.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Gost
  Отговор
  1 12:06  04.08.17
  Ние точно така третираме жените.
 • АГЕНТ ТЕНЕВ
  Отговор
  2 15:12  04.08.17
  МНОГО НЕ МИ СЕ ВЯРВА....??? НЯМА НЕНАКАЗАНО ДОБРО..... В РЕАЛНИЯ ЖИВОТ ДОБРИЯ ЧОВЕК Е ТРЪН В ОЧИТЕ НА ОКОЛНИТЕ....... НЕ СЪМ ЧУЛ ДА КАЗВАТ ЗА ДОБРИЯ ...... ОООО ТОЙ Е ДОБЪР ЧОВЕК.... БРАВО ..... ПО-СКОРО ГО ИЗКАРВАТ БУДАЛА И СТАВА ЗА СМЯХ..... ВМЕСТО ДА СЛУЖИ ЗА ПРИМЕР........
 • Така е
  Отговор
  3 21:35  04.08.17
  Поуката е, че на злото може да се противопостави с активно добро. Но много смятат отстъпчивостта и страха с добро, което въобще не е "добро", а просто малодушие.
 • Пламен
  Отговор
  4 23:02  04.08.17
  Понякога, трябва, даси, жесток. Колкото. И. Данети, харесва, такъв, е, животьт,
 • АГЕНТ ТЕНЕВ
  Отговор
  5 00:54  05.08.17
  ЗНАЧИ...КАКЪВ Е ИЗВОДА...? В ТОЗИ ЖИВОТ НЕ СИ ЛИ МАЛКО ГАДЕН,ЩЕ ТЕ МАЧКАТ ПОСТОЯННО.....

Напиши коментар:


Публикувай