4 281 1

Защо трябва да хапваме орехи всеки ден?

Мартин Христов

Орехите са много ценни ядки – едни от най-полезните според науката. Те имат мощно влияние при някои хронични заболявания, като помагат както за контрола им, така и за тяхното предотвратяване. Ежедневната консумация на малки количества орехи зарежда организма с витамини, мастни киселини, полезни протеини и минерали.

Медицински изследвания по темата са доказали, че веществата в орехите като фолати, тиамин, манган имат силно противодействие срещу рак, дегенеративни заболявания, сърдечносъдови проблеми, пише az-jenata.bg.

Една от най-големите ползи на орехите е стимулирането на мозъчната дейност. Неслучайно някои изследвания отбелязват визуалната прилика на тази ядка с мозъка.

За какво още помагат орехите?

В контрола на теглото

Орехите помагат да влезете във форма, благодарение на специфичните растителни протеини и фибри в състава им. Те засищат, зареждат с енергия и подпомагат обмяната на веществата.

Подобряват репродуктивното здраве

Богатството на протеини в орехите дава полова мощ на мъжете и прави сперматозоидите по-качествени.

Предотвратяват някои видове рак

Изследвания сочат, че орехите намаляват риска от някои видове рак благодарение на омега-3 мастните киселини и антиоксидантите в състава си. Сред тях са ракът на гърдата, простатата, яйчниците.

Много полезни са за бременни

Бременните жени не трябва да пропускат тази суперхрана по време на 9-те месеца. Орехите дават важни мастни киселини на бебето, които стимулират неговия растеж. Някои изследвания показват, че редовната консумация на 1-2 ореха от бременните жени намалява риска от хранителни алергии на детето в бъдеще.

Контролират кръвната захар

Орехите понижават нивата на кръвната захар, защото са богати на фибри. Фибрите имат свойството да удължават процеса на метаболизиране на въглехидратите, а това намалява кръвната захар.

Стимулират паметта и обработката на информация

Мозъчната дейност бива стимулирана от консумацията на орехи. Изследванията по темата показват, че 2-3 ореха на ден помагат за по-добра концентрация, памет, способности за запомняне на нова информация и обработката ѝ от мозъка, както и намаляване риска на Алцхаймер.

Забавят стареенето

Антиоксидантите са в основата на това страхотно влияние на орехите. Те се борят с възпаленията, причиняващи различни заболявания, както и със свободните радикали, виновни за преждевременното стареене на клетките. Липопротеините в орехите също забавят стареенето и помагат за регенерирането на клетките.

Яжте орехи по-често, за да се радвате на добро здраве!

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Отговор
    1 02:01  07.08.17

Напиши коментар:


Публикувай