1 924 3

Колко често трябва да подменяме кухненската гъба?

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Иво Стойнев

Ако многократно използваме една и съща гъба, за да почистим плота, масата, както и за чиниите, и я подменяме веднъж месечно, вероятно е време да преоценим този свой навик. Екип германски учени изследва 14 кухненски гъби, които са събрани от домакинства в Югозападна Германия, и установява, че в тях има изненадващо голямо количество бактерии.

Опитите за почистване на гъбата може да се окажат загуба на време, твърдят специалистите, като допълват, че най-доброто решение в случая е тя да се заменя с нова веднъж седмично.

В данни на предишни изследвания се посочва, че кухненските гъби съдържат второто най-голямо количество бактерии, които се намират в човешки и животински изпражнения, от всички помещения в дома ни.

Установено е също така, че гъбите съдържат патогенни бактерии, като ешерихия коли и салмонела, които могат да доведат до развитие на заболявания.

Всъщност, в кухнята има повече микроби, отколкото в тоалетната – основно заради гъбите. Авторите на проучването посочват, че кухненските гъби са най-големите резервоари на активни бактерии в дома ни.

За жалост, от данните на новото проучване става ясно, че редовното почистване на гъбите не намалява значително съдържанието на бактерии в тях. Затова препоръката им е, ако искаме чиста кухня, да заменяме кухненската гъба всяка седмица.

Германия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • кучето шаро
  Отговор
  1 18:29  06.08.17
  тя за един месец ще се е разпаднала
 • 2 21:29  06.08.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Обективен
  Отговор
  3 22:07  06.08.17
  Офф пак алъки за глупости. Естествено, че се сменя, но според ползването. За седмица на куково лято я сменям. Аз живея сам, ям на вън, рядко готвя, мия по една чиния, чаша а у..на ден. Я не ни занимавайте с тъпите си теми. Автора да пита баба си, едно време колко често я е сменяла, когато тои е бил на 5г и е бил при нея на село

Напиши коментар:


Публикувай