2 219 2

Тренировки и след 40

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Иво Стойнев

Кризата на средната възраст е типична не само за мъжете, а и за жените. След 40-те и двата пола рязко стават много суетни и започват да се вманиачават по здравословно хранене, нов гардероб и тренировки.

В тези неща няма нищо лошо, стига да са в разумни граници и да не наказвате тялото си, вместо да го моделирате и подсилвате. За целта е важно да знаете някои базови неща относно храненето и най-вече спортуването след 40, когато ставите и костите са по-уязвими на натоварване, хормоните имат свой дневен ред и метаболизмът ви вече все по-малко ви съдейства.

Гъвкавост
Гъвкавостта намалява с всяка година. Има различни тестове, които да покажат какво е нивото ви в момента и дали има риск да се сдобиете с високо кръвно налягане или сърдечни заболявания. Фитнес експертите съветват да изолирате активно мускулните групи като задържате разтягането на всяка поне за 2 секунди. Това подобрява циркулацията на кръвта и еластичността.

Кардио
Ако не сте тренирали активно скоро, не се впускайте в екстремни подскоци и тичане. Като цяло не прекалявайте с кардиото, не повече от 45 минути на ден!

Високоинтензивни интервални тренировки (HIIT- High Intensity Interval Training)
Тези тренировки, макар и доста интензивни, са подходящи както за по-младите, така и за хората над 40. Доказано е, че тези тренировки повишават производството на хормона на растежа и предотвратяват загубата на мускули.
Не забравяйте обаче, че трябва да си оставите време за възстановяване.

Коремни мускули
Упражнения като планковете са много полезни и подходящи за стягане на мускулите на цялото тяло и най-вече на корема. За тях няма ограничение във възрастта. Правете различни вариации и се старайте да ги изпълнявате правилно, за да не натоварите кръста си.

Тренировки с тежести
Тежестите са важни за подсилване на костите и мускулите. Препоръчително е да се тренира с тежести 4 пъти седмично за около 30-40 минути, казва фитнес експертът Кумар Манава. Според него е важно да поискате персонална консултация, тъй като всяко тяло реагира различно на подобно натоварване след 40.

Ето и какво трябва да включва една примерна тренировка за дами над 40 според индийския фитнес инструктор Нийра Мета.
1. Загрявка: 10 минутен лек джогинг
2. Леко разтягане на гърба, краката, раменете.
3. Упражнения за горна част на тялото: лицеви опори, набирания.
4. Долна част на тялото: клекове, напади, подскоци, интензивно бягане на място с високо вдигнато коляно.
5. Разтягане на земя.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • FUCK OF
  Отговор
  1 05:46  07.08.17
  ОТЛИЧНА ПУБЛИКАЦИЯ !!!! БРАВО !!!
 • Радо
  Отговор
  2 09:04  07.08.17
  Йогата е много полезна за нас, хората над 40-те....не изисква време и средства за ходене на фитнес, в къщи, един- два пъти дневно по 20-30 минути...огъвкавява гръбначния стълб, и тялото като цяло.

Напиши коментар:


Публикувай