20 Август, 2017 08:31 2 082 6

Окситоцинът ще ни отърве от расизма и ксенофобията

  • окситоцин-
  • расизъм-
  • преодоляване-
  • ксенофобия-
  • хормон на любовта-
  • състрадание-
  • щедрост-
  • експеримент
Окситоцинът ще ни отърве от расизма и ксенофобията - 1
Снимки: shutterstock

Според ново изследване комбинацията от социален натиск и доза окситоцин могат да потиснат ксенофобските настроения и да смекчат сърцата на хората.

Експеримент показа, че така нареченият "любовен хормон" може да свърши работа там, където мотивиран дебат или религията се провалят, пише IFLScience.

Проучването е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Професор Рене Хърлман от Университета в Бон ръководи екип, който събира човешките истории на 50 души, с финансови затруднения. Половината от тях са на бежанци, а останалата част - на сънародници германци, като всяка история, описва елементите като храна или жилища, необходими за покриване на минималните стандарти на ООН за безопасен и достоен живот.

76 студенти получават по 50 евро при условие да дарят до едно евро за всеки човек, чиято история ги е трогнала и да запазят останалата част за себе си. Експериментът е направен така, че другите да виждат какво прави участникът, създавайки по този начин социален стимул за щедрост. Най-общо казано участниците раздават повече от 30% от парите си, с 19% по-високи дарения за бежанците, вероятно реагирайки на далеч по-тежките при тях обстоятелства. Не е изненадващо, че хората, които имат изразени расистки или ксенофобски възгледи на преварителната анкета дават по-малко на всеки, а още по-малко - на бежанците.

Втората група доброволци минава през подобен процес, но с две разлики. На всички участници били раздадени хапчета, като половината получили окситоцин, а другата половина плацебо, 24 часа предварително, те било поставени в кабини, за да се премахне влиянието на средата.

Оказало се, че тези, на които е даден окситоцин, са по-щедри, но има и една допълнителна констатация. Участниците, които в преварителната анкета отбелязали по-висока степен на ксенофобски възгледи, давали една и същата сума за бежанците, ако са получили плацебо. Но когато онази група, описала себе си като "ксенофоби" получела окситоцин и информация за средната сума, която е дарена за хората, чиито истории са чули, вноските за бежанците рязко се увеличавали с 74%.

Все по-често срещан е типът човек, за когото никой не е важен, освен самият той. Мнозина се грижат само за хора, които виждат, че са като тях, които психолозите наричат "свои", един вид ​​вътрешногрупов егоизъм и не виждат причина да чувстват състрадание към тези от другото племе.

Експерти в областта на окситоциновите изследвания предупреждават, че окситоцинът не е панацея.

И все пак, в един свят, който плаче за състрадание, работата на Хърлман намеква, че проблемът с ксенофобията има решение и то се крие в самите нас.

Окситоцинът ще ни отърве от расизма и ксенофобията
Снимки: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо Грую

    20 1 Отговор
    Този хърлман ако му изнасилят и убият близък човек дали ще му помогнат апчетата?
    Не е лошо да експериментира с нашите "политици", но ежедневно и за по - дълъг период, та да ги излекува от патологичната им омраза към българския народ.
  • 2 Мунчо

    7 0 Отговор
    Окситоцинът не се ли бие на родилки с цел предизвикване на контракции , за да се изчисти матката след раждане?
  • 3 толерастията е вредна

    11 0 Отговор
    Толерастия насила не става, колкото и да им се иска на германците! Впрочем, защо тези методи ми напомнят на едни други такива от началото на 40те !?
  • 4 ОНИЯ СЪС СОПАТА

    5 0 Отговор
    Да бе да!!!!Те ще ни убиват,взривяват и изнасилват жените и децата ни.А НИЕ ЩЕ ИМ ДАРЯВАМЕ ЛЮБОВ!!!!ДА СИ ХОДЯТ ТАМ ОТ КЪДЕТО СА СИ ДОШЛИ!!!!
  • 5 aaaaaa

    2 0 Отговор
    Светлите и тъмните раси не трябва да се смесват. За това Бог ни е създал тъкива разлики. Светлите раси са за да мислят, изобретяват, ликуват и т.н. . Тъмните раси са за извършване на физическата дейност, копаене, мъкнене, чистене и друга физическа работа която не изисква интелект.
  • 6 70 Девствени арабки

    1 0 Отговор
    Тогава да приложат окситоцинът на арабите и белите мъже да отиваме в Абу Еби, Саудитска Арабия като бежанци, там да ни хранят и да ни дават по 70 девствени арабки на човек, които да обладаваме направо на улиците в еуфоричен екстаз и масови оргии по няколко дни.

    Ако не щат - значи са расисти и ксенофоби.