15 Август, 2017 20:00 6 766 3

Наспете се добре! Ето защо ранното ставане е вредно

  • сън-
  • спане-
  • спя-
  • умора-
  • концентрация-
  • събуждане
Наспете се добре! Ето защо ранното ставане е вредно - 1

1. Умора през целия ден
Някои хора изпитват силно чувство за умора през деня, ако се будят рано. Хората, които не събуждат твърде рано често имат проблеми и със заспиването вечер. Това се дължи на факта, че техните биологични часовници са настроени различно и не могат да свикнат да стават рано.

2. Недостиг на сън и лошо качество на съня
Хората, които намират за трудно ранното ставане, имат и проблем със съня през нощта. Това от своя страна води до недостиг на сън, липса на концентрация и други проблеми през деня. Качеството на съня е резултат от биологичните ритми на тялото. Ако не вървите в ритъм с биологичния си часовник, винаги ще се чувствате уморени. Биология е.
Това не е въпрос на ставане рано или късно, ако имате постоянен режим на съня, ще се чувствате по-енергични и продуктивни.

3. Липса на креативност и ефективност
Понякога ни се ще да следваме примера на обществото и да сме ранобудни, но истината е, че тези хора не достигат пълния си потенциал. Защо? Защото ранното ставане най-вероятно не е за тях. Късното ставане от друга страна може да повиши креативността и да ви мотивира да свършите повече работа. Креативността обикновено идва в моменти, в които сме свободни да мислим, а не когато сме заети, мислим как искаме да се наспим или сме изморени.

4. Полезно е за здравето
Според проучване на Уестминстърския университет хората, които се събуждат преди 7 часа обикновено имат по-високо ниво на стресови хормони от тези, които става по-късно. Хората, които се събуждат рано често водят начин на живот, пълен със стрес. В наши дни добре познаваме ефектите от стреса като например: отслабена имунна система, мигрени и в по-лоши случаи – депресия. Обектите на проучването също се оплаквали от лошо настроение и болка в мускулите.

6. Трябва да си легнете много рано
Попитайте който и да е ранобуден човек – той трябва да е в леглото много по-рано, отколкото си мислите. Ние имаме нужда от 8-часов сън, което означава, че тези хора трябва да си легнат в 8 или 9 часа вечерта, за да си го набавят. А това отнема от времето, което можем да прекараме с близките ни хора, семейството, приятелите. Това време е изключително полезно за нас. Всеки има нужда от контакт с околните, от разговор и забавления.

7. Вечеря и време за сън
Вечерите също идват много по-рано, ако трябва да си легнеш рано. Представете си да вечеряте в 7 вечерта, защото до 9-10 трябва да сте в леглото. А ако се забавите с вечерята, стомахът ви няма да има време да преработи храната качествено. Това води до натрупване на килограми и високи нива на холестерол.

8. Почивка за очите
Много хора днес работят на компютър, а това е ужас за очите. Очите също се измарят и от своя страна имат нужда от поне 7 часа почивка. Много от хората, които стават рано и работят извънредно, което не им позволява да си починат качествено.

9. Полезно е за студентите, които учат посред нощ
Учениците и студентите често учат до късно вечер, защото не могат да оставят нещо за следващия ден. Това ги прави по-уверени, че са направили необходимото за предстоящ изпит. Преговорите късно вечер са спасили много от нас от ниски оценки и всички го разбираме. И всички познаваме хора, които са се справили отлично на изпити, независимо че си поспиват повече сутрин.

10. Превенция срещу следобедните дрямки
Често след следобедна дрямка се будим замаяни и в лошо настроение. Хората ставащи рано често си взимат такива дрямки. Старайте се да спите достатъчно и да поддържате режим на съня, който да не ви оставя изморени още на обяд.

11. Полезно за децата
Децата се нуждаят от 10-часов сън, особено онези под 10 години. Абсурдно е да ги карате да стават рано. Оставете ги да сънуват днес, за да могат да стаант прдуктивни възрастни утре.

12. Помага в подобряването на концентрацията
Не можете да се концентрирате нормално, ако сте уморени постоянно. Добре отпочиналият ум е спокоен ум, а спокойният ум е концентриран ум.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Шаран БГ

    4 4 Отговор
    Кой канцеларски плъх го измисли !Казано е : Рано лягай - рано ставай ! И е доказано, че час сън преди полунощ се равнява почти на два часа спане след полунощ !! Естествено, ако поради работно време, професия, задължения и т.н., се налага да се ляга късно - ще се става и късно. Но в крайна сметка - светлата част на деня е за работа, а тъмната нощ - за почивка. С урбанизацията и електрификацията на модерния свят много хора са принудени да работят / от алчността на други / по всяко време на денонощието! Това именно води до стресови състояния, особено ако се съчетава с пътувания на далечни разстояния, с системно нарушаване на естествения ритъм на човешкия организъм! Едно-две прелитания седмично до Бразилия или Австралия, до Щатите или Япония- тотално обърква организма на човека, независимо той самия как го чувства и разбира. В крайна сметка всеки човек си е отделна планета, има различни способности и нагласи- на всеки може да му се доспива по различно време и да се буди различно. Но е важно - сутрин като се събудиш и да ставаш ! Излежаването е вредно! И здравия сън идва след здрава физическа работа. Ако си на стола по 8 часа на ден /поради естеството на работата ти / и не вършиш никакви физически усилия - всичко се атрофира и деформира - да не говорим и за съня !! Децата трябва да спят по-вече, но ставането им в един и същи час всеки ден, е здравословно! Необходимо е, когато са на училище зимно време,например да стават по тъмно в 6 или в 6,30 часа. Хубаво е с