1 290 0

Ключът към щастието се крие на неподозирано място

Емоциите са ключът към това да бъдем щастливи

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Каква е тайната на щастието? Този въпрос си е задавал всеки един от нас поне веднъж в живота.

И ако някои са успели сами да намерят отговора, а с него и ключът към щастието, то други продължават да се лутат и да го търсят. Но това вече не е необходимо, защото група учени от университета в Йерусалим са открили каква е тази така дълбоко пазена от нас тайна, разкриването, на която ще направи живота ни по-приятен, по-ведър и по-радостен.

Просто е — тайната на щастието се крие в способността на човек да изразява емоциите си, дори те да са негативни, пише британското издание Daily Mail.

Докато някои може да си мислят, че щастието е баланс между удоволствието и избягването на болката, според новото изследване хората могат да бъдат още по-щастливи, ако изживеят емоциите си, включително и онези, които имат негативен характер.

"Щастието се крие в преживявания, които са значими и стойностни, включително емоции, които вие смятате, че са правилните за определен момент", обяснява ръководителят на проучването доктор Мая Тамир.

Специалистите проучиха чувствата, които носят щастие на 2324 студенти от осем държави — САЩ, Бразилия, Китай, Германия, Гана, Израел, Полша и Сингапур. Всеки от участниците беше попитан за емоциите, които е искал да има и онези, които действително е преживял в живота си.

Резултатите показаха, че мнозинството запитани искат да изпитват повече приятни емоции. Изненадващо обаче 11 % от участниците са искали да изпитват по-малко любов и съчувствие, а 10 % — повече яд и омраза в ежедневието си.

"Например някой, който не изпитва гняв, когато чете за насилие върху дете, може да си мисли, че трябва да е по-ядосан, отколкото е в момента. Или жена, която иска да напусне партньора си насилник, но няма волята да го направи, може да е по-щастлива, ако го обича по-малко", обясни доктор Тамир.

Представителите на различни култури, които изживяват повече от емоциите, за които копнеят, имат по-висока удовлетвореност от живота и по-малко симптоми на депресия.

Израел


Напиши коментар:


Публикувай