1 316 0

Откриха неизвестни цветя на 100 млн. години, запечатани в кехлибар (СНИМКИ)

7-те цветчета са напълно запазени

Снимки: Oregon State University
Снимки: Oregon State University
Милена Трачева

Седем перфектно запазени цветчета от неизвестен до сега вид са били намерени в парче кехлибар от Мианмар. Находката датира от праисторически времена, когато на планетата са властвали огромните динозаври.

Вероятно някой трицератопс или тиранозавър Рекс или друг огромен динозавър си е проправял път през тропическата гора и без дори да разбере, е отронил цветчетата, които са се запечатали в смолата, превърнала се в техен мавзолей за около 100 млн. години, пише сайтът на Университета в Орегон.

За първи път биват намирани седем напълно непокътнати образци от толкова далечна епоха, които учените са описали подробно в своето изследване, публикувано в списание Paleodiversity.

Размерът на цветовете варира от 3,4 до 5 мм в диаметър, а учените са нарекли вида Tropidogyne pentaptera.

Новото изследване стъпва на по-ранен труд на изследователския екип от Университета на Орегон, който е проучвал и други кехлибари от Мианмар, в които са били открити следи и останки от друг растителен вид от същия покритосеменни род — Tropidogyne pikei.

И двата вида имат разперени чашелистчета с жилки и подобни на жлези нектарници. Tropidogyne pentaptera се отличава с две удължени стълбчета, яйчниците на цветята са оцветени по различен начин.

И двете растения са категоризирани в семейство Cunoniaceae, чийто представители са разпространени и днес в южното полукълбо и от които съществуват 27 рода.

В кехлибара са открити влакна от араукария (Стайна ела — Araucaria heterophylla). Анализът на базата от данни на ядрено-магнитен резонанс потвърждава, че смолата принадлежи именно на това растение. Застиналата смола е запазила цветята в отлично състояние.

САЩ


Напиши коментар:


Публикувай