420 0

Орехите засилват волята по време на диета

Хората, които ги похапват, стават по-дисциплинирани, когато ги изкушава нездравословна храна

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Анатоли Стайков

Орехите намаляват неконтролируемия апетит и допринасят за чувство на ситост, съобщи в. Daily Mail, позовавайки се на екип учени от Бостън, щата Масачузетс.

Те предизвикват такъв ефект, като засилват мозъчната дейност за контрол. Това означава, че хората стават по-дисциплинирани, когато ги изкушава нездравословна храна.

"Знаехме, че хората се чувстват по-сити, след като са яли орехи, но се изненадахме от доказателствата, че ядките променят мозъчната дейност и така влияят върху начина на хранене" - каза ръководителят на екипа от медицинския център в Масачузетс.

Учените са работили с 10 доброволци със затлъстяване на две 5-дневни сесии. През първата са им давали смути с 48 грама орехи всеки ден. Това е препоръчваното количество от Американската асоциация по диабет. Във втората сесия доброволците са получавали смути със същата хранителна стойност и вкус, но без орехи.

Направеното изследване с ядрено-магнитен резонанс показа, че орехите засилват мозъчната дейност в район, свързан с контрола.

Доброволците са казали също, че се чувстват по-сити след напитката с орехи.

САЩ


Още по темата

 • Защо трябва да хапваме орехи всеки ден?

  Защо трябва да хапваме орехи всеки ден?

  Орехите са много ценни ядки – едни от най-полезните според науката. Те имат мощно влияние при някои хронични заболявания, като помагат както за ...
  7.08.2017
  4 452
  1
 • Яжте орехи за здраве

  Яжте орехи за здраве

  Обичате ли орехи? В такъв случай сигурно ще ви е интересно да узнаете каква полза за здравето носят 100 г орехи на седмица. Специалисти от Испания, ...
  9.06.2017
  2 587
  0

Напиши коментар:


Публикувай