2 680 0

Българчето, родено в небето, получи уникален акт за раждане

Малкият Николай е първото българче, родено на борда на самолет

Милена Трачева

Малкият Николай, който в края на юли се роди неочаквано на борда на самолет на авиокомпания Lufthansa, пътуващ от Богота до Франкфурт, получи своя акт за раждане.

Документът, който удостоверява раждането на детето и съдържа неговите данни, е уникален и единствен по рода си в България. Той е бил съставен в българското посолство в Лондон, а след това изпратен в България, където е издадено и оригиналното Удостоверение за раждане на малчуганът, чиято майка е с адресна регистрация в Пазарджик.

В акта за раждане на Николай, който се появи на бял свят на височина от около 11 800 метра при 49 градуса северна географска ширина и 21 градуса западна географска дължина на 26 юли, не фигурират населено място, община и област, както за всички останали българчета, родени у нас или в чужбина, съобщава БНТ.

В графата "място на раждане" е вписано Международно въздушно пространство, координати 49 градуса на север, 21 градуса на запад, самолет на Lufthansa.

При пресъставянето на акта за раждане у нас се появил проблем със софтуера.

"Нашият програмен продукт като максимум позиции, които можем да достигнем при набирането е 30. А в акта, който ни беше предоставен от посолството, позициите са 76", обясни Татяна Папазова от дирекция "Гражданска регистрация на населението" в Пазарджик.

Наложило се актът да бъде пресъставен със съкращения.

"Този акт беше съставен на принципа на деца, родени по време на пътуване с кораб. По същия принцип", добавя още Папазова.

Малкият Николай е първото българче, родено във въздушното пространство. Това е и причината за неговия акт за раждане да се подходи като към изключителен случай, тъй като законът не предвижда подобна ситуация.

Николай и родителите му към момента остават да живеят в Пазарджик.

България


Още по темата

 • Посрещнахме бебето, родено във въздуха

  Посрещнахме бебето, родено във въздуха

  Посрещнахме на родна земя българското бебе Николай, родено по време на полет на Lufthansa. Той кацна заедно със своето семейство на Летище София. ...
  11.08.2017
  733
  0
 • Българче проплака на борда на самолет

  Българче проплака на борда на самолет

  Бебето, което преди дни пое първата си глътка въздух на хиляди метри надморска височина, по време на полет със самолет, е българче. На 26 юли на ...
  28.07.2017
  1 437
  1

Напиши коментар:


Публикувай