1 166 0

Притча за различните представи на хората

Събина Андреева

Един слон от пътуващ цирк бил скрит в обор извън територията на град, в който жителите никога преди това не били виждали слон.

Четирима любопитни граждани, чули за скритото чудо и отишли да видят дали не могат да добият някаква предварителна представа за слона. Когато пристигнали в обора, открили, че вътре е тъмно. Изследователите обаче не се отказали и решили да продължат проучванията си на тъмно. Единият докоснал хобота на слона и решил, че животното сигурно да прилича на крачол; вторият напипал ухото и заключил, че това най-вероятно е ветрило. Третият докоснал крака и могъл да го оприличи само на жив движещ се стълб, а когато четвъртият поставил ръката си върху задницата на слона, той си помислил, че е напипал някакъв вид трон.

Нито един от тях не успял да си състави цялостна картина за слона и всеки можел да опише частта, до която се е докоснал, с помощта на представата си за неща, които вече познава. Резултатът от експедицията бил пълен провал за четиримата граждани. Всеки бил сигурен в собствената си правота; никой от останалите жители на града не разбрал с какво всъщност са се сблъскали изследователитеНапиши коментар:


Публикувай