2 624 1

Хранителни вещества за здрави черва

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Здравите черва предразполагат към значително намален риск от развитие на различни заболявания. От кои хранителни вещества обаче се нуждае тялото, за да бъдат червата здрави?

Ето и някои от основните хранителни вещества за здрави черва според сайта "Розали":

Витамин В6 е микроелемент, който може да намалее при тези, които пият алкохол. Витамин В6 обаче е полезен за червата, тъй като може да ги защити от опасните нива на възпаление. Витамин В6 също така подпомага производството на мозъчни химикали и синтеза на кръвта. Недостигът на магнезий може да възпрепятства усвояването на витамин В6.

Фолатът може да предпазва от рак на стомаха и дебелото черво, както и подпомага производството на нови клетки в червата. Заедно с витамин, В12 фолатът (форма на витамин В9) спомага за контролиране на възпалението в тялото.

Витамин А - витамините А, D и Е влияят колективно върху имунната система и укрепват здравето на червата. При спиране храненето на бебе с кърма, например, диета, богата на витамин А, може да помогне за предпазване от инфекции. Освен за предпазване от чревни инфекции, витамин А подпомага и поддържането на добра микрофлора в стомаха. Важно е да се отбележи, че за да се възползвате от полезните свойства на витамин А, се нуждаете от достатъчно цинк и желязо в организма.

Витамин D - можете да намерите витамин D в органичен брой храни – сьомга, сардини, жълтъци. За щастие, излагането на слънчева светлина също зарежда тялото с витамин D. Доказано е, че дефицитът на витамин D се свързва с много заболявания, сред които рак на дебелото черво, синдром на раздразнените черва или дивертикулит. Витамин D има антибактериално свойство и предпазва червата от инфекции. Пробиотиците могат да помогнат за естественото увеличаване нивата на витамин D.

Храносмилателните ензими зависят и от редица минерали. Един от тези минерали е цинкът. Той гарантира, че храната е напълно разградена и използвана.

Хората с дълготрайни проблеми с червата или автоимунни заболявания на щитовидната жлеза са изложени на по-голям риск от недостиг на селен. Липсата на достатъчно количество селен в организма също така прави тялото по-податливо на стреса и може да бъде свързано с дългосрочни проблеми с червата.

Магнезият е от решаващо значение за цялостното ви благосъстояние, включително за здравето на червата и свързаните с него системи. Ниските нива на магнезий са свързани със системно възпаление. Ако искате да си набавяте повече магнезий с храна, консумирайте повече зелени листни зеленчуци и бадеми.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 14:42  27.08.17
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай