3 140 4

Полезно ли е да пуснеш домашния любимец в леглото?

Събина Андреева

Проучване направено от Американската асоциация за продукти за домашни любимци разкрива, че повече от половината собственици на кучета или котки оставят пухкавия си приятел да спи в тяхното легло. Кой не би искал да сподели легло с малко гушкащо се създание? Това е толкова често срещана практика, но някой замислял ли се е колко е здравословна тя?

Направихме списък с причините защо е добре за вас да споделите леглото си с домашния любимец, но в края на деня решението дали да го направите е изцяло ваше.

1. Кучетата ни помагат да се успокоим и да се справим с тревогата

Доказано е, че кучетата ни помагат да спим по-добре. Хората, които страдат от проблеми със съня или безсъние заспиват по-лесно и бързо и имат по-пълноценен сън, ако заспят гушвайки куче.

2. Кучетата са топли и внасят уют
Има причина защо се чувстваме толкова комфортно и заспиваме бързо, ако има домашен любимец в леглото. Докато човешката температура се понижава, когато заспим, температурата на кучето си остава по-висока от нашата. Топлината пази комфорта ни и ни помага да спим по-добре.

3. Кучетата ни карат да се чувстваме сигурни и в безопасност
Освен, че сънят с домашен любимец носи здравословни ползи, то той допринася и за нашето психическо здраве. Верният другар, с който делим легло, ни кара да се чувстваме значително по-спокойно и сигурно. Кара ни да не се тревожим толкова за безопасността си.

4. Те са полезни за мозъчната ни химия и намаляват депресивните състояния.
Освен, че ни карат да се чувстваме спокойни и сигурни, домашните любимци карат мозъка ни да освобождава окситоцин. Докосването до козината на домашния любимец има същия ефект като прегръдката с човек. Това вещество се освобождава и когато ги прегръщаме – това е и причината, поради която те ни успокояват. Психологически това ни стабилизира и снижава нивото на депресията при някои хора.

5. Прави кучетата щастливи и те го обожават
И нека си признаем, че ни е трудно да им откажем, защото са толкова очарователни. Стопанин на куче разказа историята на своя приятел, който спасява от улицата. Кученцето е живяло в кашон на улицата и не е имало никакъв опит в това да живее с човек в къща. То се е страхувало от хора и изобщо не е било приятелски настроено. След като обаче прекарват нощта заедно и стопанинът му го взима в леглото със себе си, животното е станало много по-спокойно и освен това е разбрало, че е обичано. Животните и хората имат много повече общи черти, отколкото можем да си представим.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  1 22:40  23.08.17
  Може да им харесва и да ги прави щастливи, но мастните са в двора, там им е мястото, трябва да съм много болен да си вкарам в леглото ягдтериери и каракачанска, .аси... Виж, зимата котарака се промъква в краката ми, ок, търпя го, мърка и е мек и топъл. Авторката добре, че няма кон...

  Коментиран от #3

 • 2 04:04  24.08.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • до пазарен хейтаризатор
  Отговор
  3 15:49  24.08.17

  До коментар #1 от "Пазарен Либерализатор":

  Като не обичаш животни,вържи се ти на двора и лай.Защо ни тормозиш да ти четем неграмотните злобни коментари?
 • дадобре
  Отговор
  4 23:00  24.08.17
  Глупендер каракачанката е куче за отвън , никой не те кара да го мъчиш вътре вкъщи. Винаги може да си вземеш едно куче което да си гледаш спокойно у вас.

Напиши коментар:


Публикувай