Last news in Fakti

27 Август, 2017 14:56 1 944 3

Броколи - тайната на младостта

  • броколи-
  • младост-
  • индоли-
  • здраве-
  • възраст
Броколи - тайната на младостта - 1
Снимка: БТА/АР

Тайната на младостта може да се крие в броколите, пише в. „Daily Express“, позовавайки се на американско изследване, публикувано в сп. „Протоколи на Американската академия на науките“. Зеленчукът от семейство кръстоцветни е богат на химикали, наречени индоли, за които е установено в тестове с мишки, червеи и мухи, че ги поддържат в добра форма с напредване на възрастта.

Откритието може да доведе до създаването на хапче срещу стареене, благодарение на което хората да се радват на добро здраве в годините си на „здрач“, вместо да са болни и немощни, смятат авторите на изследването от университета „Еймъри“ в Атланта, САЩ.

Броколите често са възхвалявани като суперхрана, осигуряваща защита срещу затлъстяване, диабет, сърдечносъдови болести и рак. Настоящото проучване е установило, че индолите в зеленчука помагат на червеи, мухи и мишки да запазват подвижността и издръжливостта си, въпреки напредването на възрастта.

Ръководителят на изследователския екип професор Даниъл Калман и колегите му извеждат понятието „здравословна продължителност на живота“ – времето, през което хора или животни остават активни и противодействат на стреса, докато остаряват.

През идните десетилетия се очаква болестите на старостта да стоварят още по-тежко бреме върху здравните системи. В резултат на това се повишава интересът към въздействието върху здравето на микробите, обитаващи човешкото тяло.“

Все още не знаем как чревната микробиота упражнява ефектите си, но сега поне сме наясно с един от механизмите. Индоли, въздействащи благоприятно по редица начини, се произвеждат от различни типове бактерии чрез разграждане на аминокиселината триптофан“, казва професор Даниъл Калман.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пазарен Либерализатор

    5 0 Отговор
    Ако си ги отгледаш сам да, иначе са тъпкани с химия, за растеж, цвят и за трайност, което изобщо не е безвредно.

    Коментиран от #3

  • 2 Мъри

    2 4 Отговор
    Никога не съм ги и опитвал и нямам желание да ги опитвам
  • 3 Иванова

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пазарен Либерализатор":

    Така е ,но не може всичко да си отглеждаш...
    Обожавам броколи .