1 344 3

Броколи - тайната на младостта

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Иво Стойнев

Тайната на младостта може да се крие в броколите, пише в. „Daily Express“, позовавайки се на американско изследване, публикувано в сп. „Протоколи на Американската академия на науките“. Зеленчукът от семейство кръстоцветни е богат на химикали, наречени индоли, за които е установено в тестове с мишки, червеи и мухи, че ги поддържат в добра форма с напредване на възрастта.

Откритието може да доведе до създаването на хапче срещу стареене, благодарение на което хората да се радват на добро здраве в годините си на „здрач“, вместо да са болни и немощни, смятат авторите на изследването от университета „Еймъри“ в Атланта, САЩ.

Броколите често са възхвалявани като суперхрана, осигуряваща защита срещу затлъстяване, диабет, сърдечносъдови болести и рак. Настоящото проучване е установило, че индолите в зеленчука помагат на червеи, мухи и мишки да запазват подвижността и издръжливостта си, въпреки напредването на възрастта.

Ръководителят на изследователския екип професор Даниъл Калман и колегите му извеждат понятието „здравословна продължителност на живота“ – времето, през което хора или животни остават активни и противодействат на стреса, докато остаряват.

През идните десетилетия се очаква болестите на старостта да стоварят още по-тежко бреме върху здравните системи. В резултат на това се повишава интересът към въздействието върху здравето на микробите, обитаващи човешкото тяло.“

Все още не знаем как чревната микробиота упражнява ефектите си, но сега поне сме наясно с един от механизмите. Индоли, въздействащи благоприятно по редица начини, се произвеждат от различни типове бактерии чрез разграждане на аминокиселината триптофан“, казва професор Даниъл Калман.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  1 19:20  27.08.17
  Ако си ги отгледаш сам да, иначе са тъпкани с химия, за растеж, цвят и за трайност, което изобщо не е безвредно.

  Коментиран от #3

 • Мъри
  Отговор
  2 20:05  27.08.17
  Никога не съм ги и опитвал и нямам желание да ги опитвам
 • Иванова
  Отговор
  3 01:00  28.08.17

  До коментар #1 от "Пазарен Либерализатор":

  Така е ,но не може всичко да си отглеждаш... Обожавам броколи .

Напиши коментар:


Публикувай