Last news in Fakti

3 Септември, 2017 00:30 61 255 48

Нормални ли са мъжете, които ходят на проститутки?

  • секс-
  • проститутки-
  • мъже-
  • платена любов
Нормални ли са мъжете, които ходят на проститутки? - 1
Снимка: Shutterstock

Във всяка страна от услугите на проститутки се ползват различен брой мъже, независимо дали е противозаконно или не.

“Според досегашните научни познания, няма определена социална характеристика, която да отличава мъжете, които ходят на проститутки, от останалите,” казва културоложката Сабине Гренц от Хумболтовия университет в Берлин. Тя е интервюирала редица клиенти на проститутки и неотдавна публикува поредното издание на книгата си „Тайната страст. За консумацията на сексуални услуги”.

Според нея любителите на платената любов произлизат от всички обществени слоеве – борсови посредници, шофьори на камиони и учители.

„Много мъже искат да докажат идентичността си на хетеросексуални мъже,” твърди Гренц.

Този, който си купува любов обаче, не иска да бъде харесван само заради парите, а и заради човешките и сексуалните си качества. За него значение имат не само коитуса и фелациото – той търси близост, разбиране и реализация.

Английската социоложка Джулия О’Конъл Дейвидсън от университета в Нотингам вижда нещата по съвсем различен начин. Тя не счита, че клиентите на проститутки си купуват любов, за да лекуват психическите или сексуалните си проблеми. С това само се прикриват истинските мотиви. Много от тях искат да си отмъстят на жените и да ги контролират – дори и да твърдят обратното.

Редица експерти, занимаващи се с проституцията, считат, че клиентите на проститутки са съвсем нормални, склонни към романтика, но се са доволни от любовната игра с партньорката си.

Според социолога от Бремен Удо Герхайм има романтични любители на проститутки, които робуват на илюзията, че могат да изградят истинска и базирана на доверие връзка с проститутка. Той е определил два типа мъже. Едните са жизнерадостни хедонисти, които изживяват фантазиите си под светлината на червените фенери, а другите – разочаровани, за които сексът с проститутка има „компенсаторна функция”.

Тази типология напомня на систематизацията на психолога Дитер Клайбер от Свободния университет в Берлин, съставена преди повече от десет години. Той интервюирал 598 мъже-любители на платената любов и установил, че най-често се среща типът романтичен клиент, който преследва традиционния идеал за любовта и търси интимност и близост.

„Тези мъже изграждат емоционални връзки с проститутките,” казва Клайбер. Във въпросника те са се съгласявали с твърдения като „мога да си представя, че проститутката, при която ходя, ми е съпруга”.

Много специалисти отхвърлят образа на клиента на проститутките като нормален човек, за когото жриците на любовта са един вид сексуална терапия. Те се позовават на случващото се в Интернет, където зад анонимността на световната мрежа мъжете се изразяват доста по-различно, отколкото в разговорите с научните работници.

Някои от клиентите на проститутките наричат в мрежата жените „материал”. Други описват фантазиите си, които са унизителни и презиращи жените.

„Подобни изказвания не могат да се чуят в интервютата ми с мъжете, които ходят на проститутки,” казва Гренц.

Възможно е причината за това да е, че в директните разговори мъжете отговарят според социалните очаквания и съставят за себе си образ, който е обществено приемлив, пише e-vestnik. Затова и познавателната стойност на подобна изследователска техника е ограничена – особено когато броят на интервюираните е толкова нисък, че не могат да се направят обобщения.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И таз добра

    149 13 Отговор
    Този,който си плаща,иска да запази сем.,си нищо друго.Любовницата е проблем,а и излиза малко повече
  • 2 Шатфонтен

    72 10 Отговор
    Ам,чи кво им е?!...Нормални са много ясно. ..Нали трябва да се осигурят заплатите на момичетата
  • 3 Къртев

    86 11 Отговор
    Аз не ползвам проститутки, от както съм семеен, но преди често ползвах. Когато съм ходил на проститутка винаги водещата мисъл е била диктувана от долната глава. Чисто и просто нещата да стават по същество. Тепърва да търсиш някоя си, да я водиш някъде, пък после дали ще ти пусне, пък вземе та се влюби. Ч.ка ти се - проститутка. Узрял си- сериозно момиче. Макар, че сериозни моми могат да бъдат и проститутките, но за това не съм пробвал и не мога да твърдя.
  • 4 възмутен

    117 12 Отговор
    Абсолютно нормални хора са. При простутуките няма отказ, няма главоболие. След секс ,ставаш и си тръгваш и отиваш да се хвалиш на приятелите ти на по бира. А вкъщи, след секс: -Мило, ти знаеш ли че съседите са си ремонтирали банята за 3000 лв. Хайде и ние. Да вземем кредит ааааа. После мъжете защо ходят. Ми то погледнато реално проститутките са по евтини от порядъчните жени. Но както тати казваше "Сине с жена лошо, но без жена още по лошо. Затова си трябва жена в къщи

    Коментиран от #6

  • 5 гощо

    79 9 Отговор
    Тия професори нещо са здълбали много ми се струва?!?!? Просто ти се е.. и нямаш време за свалки и флиртове! Какво толкова го бистрят тия акълии?!?!? Плащаш не за секс а за да си тръгне мацката след него!!! Да няма драми и претенции!
  • 6 гощо

    61 14 Отговор

    До коментар #4 от "възмутен":

    Хреса ми това за ПОРЯДЪЧНИТЕ жени!!!! Аз не познавам такива,не знам ти къде ги срещаш?!?!?

    Коментиран от #23

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Познаващ

    76 6 Отговор
    Познавах един които не даваше на жена му да му прави св.рки и анален, а ходеше на проститутка. С тая уста му целувала децата после и някакви подобни простотии ръсеше. Има мъже и на които жените им не искат секс след като се появят децата. Та според мен повечето мъже ходят на проститутка за удоволствието и липсата на обвързаност. А тези които ходят за да мачкат/унижават жената са си прости изроди.
  • 9 ИВАН

    44 7 Отговор
    Статията е дрън, дрън ... навират пороците на обществото в очите и дори ги оправдават - промиване на мозъци.
  • 10 Гайдарджиев

    50 15 Отговор
    Проститутката внася колорит в живота...
  • 11 Бесен Язовец

    23 27 Отговор
    Аз не виждам проблем, ние с жена ми ходим всяка седмица на проститутка аз ги снимам, а те употребяват зеленчуци и не виждам да имам някакви отклонения.

    Коментиран от #39

  • 12 Иван

    32 7 Отговор
    Нормални са само тия, които не плащат безумни суми за тия неща.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Аника

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Брейййй....Каква радост само..Браво на теб !!!
  • 15 Алф от Мелмак

    25 12 Отговор
    Не ходя по проститутки, а по други съпруги. Собствените като са мърши към тях, съпрузите ходят по другите, а те обратно. Врът- врът на колелцето.
  • 16 НЕ СЕ ПЛАЩА

    7 40 Отговор
    Не е нормално и е нередно ДА СЕ ПЛАЩА ЗА СЕКС . Няма такъв закон който да узаконява това . А ако има означава ли това че при безплатен секс между хората се извършва закононарушение ?? Така както са безплатни : правосъдие ,училище, целувки между хората , здравеопазване . . . така е и със секса . Ако за него се заплаща то тогава и за гореизброените трябва да се заплаща !
  • 17 майна

    12 4 Отговор
    не са им сложили още касови апарати на тоя бизнес ?
  • 18 Един

    40 11 Отговор
    В крайна сметка отношенията с проститутка са много по-честни отколкото да дириш гадже което ще ти излезе в пъти по-скъпо, вечно с претенции и без гаранция че ще стигнеш до секс когато ти се прииска... да не говорим за разнообразието...

    Крайно време е и в БГ да се уреголират нещата, да се узакони, за да получат работещите момичета и защита а не на последно място и някакъв шанс на старини да получават пенсия и т.н. ...
  • 19 jp power

    39 8 Отговор
    Прибираш се от работа, искате се, кво да правиш, да хукнеш по баровете и дискотеките??? Званиш, идва ,2-3ч. Секс, И после я няма. Къв е проблема??? Пък ако искаш нещо обвързващо, търсиси пак.
  • 20 свдасдфпмдсоиф

    57 12 Отговор
    Нормални ли са мъжете, които ходят на проститутки? Въпроса би бил следния Защо се прави разлика между нормалната жена и проститутката ? При положение че и двата вида искат пари за едно и също нещо само че като си намери приятелка човек си плаща цял живот а като отиде на проститутка си плаща само един път или колкото пъти отиде.В началото на запознанството жената гледа дали си обезпечен за да може да тръгне разговора и след месец примерно да спите с нея е това не е ли пак проститутка само че се показва на по късен етап с закупуване на обувки дрехи на гаджето .

    Коментиран от #25

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ZZZ

    1 6 Отговор

    До коментар #6 от "гощо":

    Аз знам къде ги среща ! По филмите и книгите!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хасан

    15 13 Отговор

    До коментар #20 от "свдасдфпмдсоиф":

    Как може за жена си ,за майката на децата си да говориш нещо таково....нормално е да се ходи при проститутки защо не всичко може да правиш с жена си...а с проститутка може да правиш всичките си сексуални желания

    Коментиран от #26

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Радо

    38 7 Отговор
    Понеже никога не съм ползвал подобни услуги, да попитам - има ли проститутки, които първо да ми направят салата, да пием по една ракия да сготвят нещо вкусно, да си поговорим, да се опознаем както се казва, и после да пристъпим към...нали....щото така директно от вратата под юргана някакси мисля, че няма да мога да преодолея гравитационните сили.

    Коментиран от #28

  • 28 Запозната

    49 3 Отговор

    До коментар #27 от "Радо":

    Ами има..Обаче с този сюжет ,цената ще е друга ! 😃
  • 29 Хммм

    17 13 Отговор
    Ако бяха нормални, жените сами щяха да ги търсят, не да се налага те да си плащат на някоя. И кой нормален мъж би искал жена, която доброволно се е отдавала на всякакви други мъже?!?

    Коментиран от #30, #31

  • 30 Мхм

    11 6 Отговор

    До коментар #29 от "Хммм":

    Краен си !
  • 31 Morgoth

    21 1 Отговор

    До коментар #29 от "Хммм":

    Какво ненормално има в един беден, грозен и стеснителен мъж? Мислиш ли, че зад него има огромна опашка от кандидатки?
  • 32 Morgoth

    35 5 Отговор
    На проститутка се ходи когато искаш секс, а нямаш с кого. И няма значение дали си тъп и грозен и никоя не те иска или търсиш истинската любов и нямаш намерение да губиш време със свалки само заради секса.
    На проститутка се ходи и когато имаш секс, но ти трябва разнообразие. Вместо да изневеряваш на жената, която обичаш, но която упорито отказва да ти направи св..ка или да си сложи големи гърди си начесваш крастата като поемаш много по-малък риск.
    Иначе психолозите с готовност ще ти обяснят, че ходиш по проститутки, защото когато си бил на 6 години майка ти е носила в кухнята престилка с картинка с плодове измежду които е имало слива.
  • 33 Чеп

    23 8 Отговор
    Моята жена няма скрупули и си се оправяме по всички линии, така че лично аз нямам нужда от проститутка, при която да си изживявам мръсните фантазии!

    Коментиран от #37, #47

  • 34 Иван Радев

    37 4 Отговор
    на проститутката се плаща не за секса, а за да си тръгне след това

    Коментиран от #35, #45

  • 35 Добре го каза

    13 3 Отговор

    До коментар #34 от "Иван Радев":

    Ето това е...Супер! Точно и ясно казано...
  • 36 бръмм

    13 8 Отговор
    аз нямам такива проблеми,мойта я плюща където и както искам,а като съм навън даже знае че тичам по к..вета, и тя май има някъв ама май я е срам да каже,луди сме си ама и брака е вече 14 годишен..така че си е нормално, а ония психари дето уж търсят причина и от пуфа ги гонят

    Коментиран от #40

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Аз съм

    11 4 Отговор
    и аз съм ходил доста пъти,в началото много често от нагон и при уличните,докато се ''очукам'',с по 2 на вечер съм бил,после от сайт,пак бих чукал улична,но не толкоз долни,за 20лв дава гъ3!Доста се набутваш докато им свикнеш с номерата!Няма срамно,''нормалните''незнаят какво искат,и някак си може да се окаже,че докато я ''обработваш'',друг по ''голям ''да я чука!Не си ли знайш мястото,ще патиш много.Даваш 50-60 лв за 30 мин,и ебеш,ама ти се иска отново и закъсваш!Все пак е добре да има нещо сигурно,което да пуска заради секса.Но пак ще го напиша,нямаш ли пари,не си за никъде!
  • 39 Ти ме уби

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бесен Язовец":

    Моята ревнивка би ме екзекутирала.
  • 40 Глупости

    10 5 Отговор

    До коментар #36 от "бръмм":

    Не е нормално да изневеряваш на жена си.Не е нормално ,също така тя да ти слага рога
  • 41 1122

    7 3 Отговор
    Що бе? Ти винаги ли пътуваш с твоята кола?По някога такси не вземаш ли,или в градския транспорт не се ли возиш? Така е и с чуждата жена бе,по някога просто се налага,като все я боли нещо...качваш се на друго...кво сега.
  • 42 НАРОДЕ!!!!

    17 1 Отговор
    Я сега и аз да ви питам - ако се легализира този вид "професия", но има и мъже "работещи" и жените ви ходят там, защото от вас не получават необходимото, това изневяра ли ще е, или си е нормално - като да "ползваш обществен транспорт, вместо личния си автомобил"?
  • 43 Иво

    16 1 Отговор
    Най-евтината любов е платената любов!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Кънчо Путкодеров

    8 5 Отговор

    До коментар #34 от "Иван Радев":

    През комунизма ебането беше безплатно! Само това бе предимството на тоя строй!
  • 46 Трой

    5 0 Отговор
    При проститутка се ходи за разнооцразието като жена.
    Ще кажете какво е
    Ами в днешно време ги има всякакви
    Супер красиви млади всякаква възраст височина килограми избора е голям.
    А да се виждаш пак с жена подобни качества незнаеш кога ти би пуснала и да се криеш.
    А при тези ходиш избираш и чукаш.
  • 47 Корона... ама бирата

    4 1 Отговор

    До коментар #33 от "Чеп":

    Завиждам ти! Аз безкрайно много обичам моята, но по някои въпроси в секса не сме на едно мнение, от което, разбира се, аз съм потърпевшия. Не искам да я насилвам, да прави неща, които не й харесват (не гълта, анал и т.н, с които бившите ми гаджета, преди да се оценя не са имали проблем) , но не искам да лишавам и себе си, особено като знам, че за толкова много жени е ок. Сигурно вече 20 пъти съм започвал разговори в тази посока, но безрезултатно, което за мен е обидно, след като съм получавал горните неща, макар и не винаги, дори от непознати, по разни по-диви партита, а сме женени от повече от 6 години. Какво ми остава? 2 варианта - порно и ръчки, или проститутки. Говоря само за себе си, за мен е унизително семеен човек, който всяка вечер си лягам до хубава жена да души смока; така че остава само вариант 2. Ако някой има други идеи, с удоволствие ще изслуша.
  • 48 Марони

    6 0 Отговор
    Добрият секс е като да си купиш добра стока.Трябват само познания и отзивчива хубава жена!Какъв е проблема,та дамгосвате мъжете?Те жените станаха много по-безскруполни.Нали са еманципирани...