1 644 2

Защо се прозяваме?

Вероятно се прозявате, докато четете това

Девора Байкова

Дълбокото вдишване и издишване с отворена уста или накратко – прозявката е добре познат на всички нас процес. Хората не са единствените, които се прозяват, колкото и изненадващо да е това – други бозайници, птиците и влечугите също го правят постоянно. Някога питали ли сте се на какво се дължи това?

Прозявката, която често се възприема като каприз или проява на невъзпитаност от околните, в действителност е пряко свързана с естествените нужди на мозъка. Главният мозък, както повечето от нас знаят, има нужда от определено количество кислород, за да функционира нормално. При недостиг на кислород той изпраща сигнал към организма, който започва с все сила да търси решение на този проблем. Тук идва и ролята на прозявката, която се счита като най-бързия и лесен начин за снабдяване на мозъка с безцветния газ - когато се прозяваме поемаме много по-голямо количество кислород, отколкото когато дишаме нормално. По този начин липсата му се компенсира изключително бързо.


Наскоро екип учени от Университета на Нотингам реши да провери какво точно става в нашия мозък докато се прозяваме. Установи се, че това се случва в първичната моторна кора, отговорна за двигателната функция. Тази част на мозъка играе роля и в различни състояния като синдрома на Турет - наследствено неврологично заболяване, при което пациентът страда от множество двигателни и речеви тикове. Според учените изучаването и разбирането на прозяването ще помогне и за разбирането на подобни разстройства, както и за тяхното лечение.

Проучване, публикувано в списание Current Biology, загатва, че причината някои хора да се прозяват постоянно, а други да не го правят изобщо, зависи от „възбудимостта“ на основната им моторна кора. Джорджина Джаксън, професор по когнитивна невропсихология и участник във въпросното проучване, заяви, че тази находка може да има много по-широка употреба от очакваното: "Ако открием начин да намалим „възбудимостта“ на основната моторна кора у хората, които имат синдрома на Турет, ще може да намалим и техните тиковете“, каза тя в интервю.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • оня с коча
  Отговор
  1 17:51  02.09.17
  С две думи електрическо турбо за хора :D
 • psychoboy jack
  Отговор
  2 14:25  04.09.17
  защото сме на работа

Напиши коментар:


Публикувай