2 817 4

Странни създания обитават езерце в канадски парк (ВИДЕО)

Колониите от тези същества приличат на покрит със слуз мозък

Милена Трачева

Странно създание, което повече прилича на нещо, дошло от далечния космос, бе открито от еколози в малко езерце в градски парк на Ванкувър, Канада, пише местният вестник Vancouver Courier.

Съществото, напомнящо на човешки мозък, покрит с лепкава слуз, всъщност не било непознато на учените и въпреки това откривателите му били удивени, тъй като представителите на този вид не се срещат толкова близо до населени от човека места.

Преди да попаднат на него, членовете на Сдружението по екология в канадския парк "Стенли", дори не подозирали, че в езерата на парка живеят ектопрокти (билатерални, несиметрични водни безгръбначни животни).

Градският парк "Стенли" във Ванкувър е един от най-големите в света, с площ от 404.9 хектара, той е с 10% по-голям от Сентрал Парк в Ню Йорк. В него не са намирани големи бозайници, но има изобилие от еноти, койоти, скунксове, бобри, зайци, катерици и над 200 вида птици, а сега и на тези примитивни колониални безгръбначни.

Еколозите попаднали съвсем случайно на тези същества, тъй като, замаскирани в мътните води на езерцето, те били трудно забележими. След намирането на първия екземпляр обаче, биолозите, изучаващи екосистемата на парка, се разровили по-внимателно и открили, че водите на езерцето гъмжат от тях.

Известни с латинското си наименование Pectinatella magnifica, тези "извънземни" същества, са се появили в езеро за биофилтрация, намиращо се само на няколко метра от пътя, в средата на август.

Учените обясняват, че сам по себе си този представител на фауната не е "откритие". Той принадлежи на типа, наречен бриозоани или ектопрокти (Ectoprocta или Bryozoa), чиито представители са още и охлювите, прешленестите червеи.

Появили са се преди 500 милиона години през геоложкия периода ордовик, следващ Камбрийския взрив на разнообразие от организми. По същото време са се появили и коралите, с които външно си приличат. Преживели са много масови измирания, за да стигнат до наши дни.

Великолепните бриозоани, както се превежда името им от латински, са водни колониални животни. Колониите имат различни форми: някои покриват повърхности на камъни, черупки, водорасли, а други се развиват самостоятелно като приемат най-удобната за текущите условия форма. Образуват единно прозрачно тяло със сякаш разцъфтели звезди по външната си страна. Плътността на организма е подобна на тази на желатина и лесно се чупи на по-малки парчета.

Колониите от бриозоани са съставени от голям брой микроскопични модули (зооиди), всеки от които е затворен във варовикова или хитинова клетка, а в случая на Pectinatella magnifica — в желатинова.

Колониите на Pectinatella magnifica понякога достигат 60 см в диаметър. Тези организми могат да бъдат открити най-вече в Северна Америка и в някои части на Европа.

Макар да изглеждат стряскащо, тези същества всъщност са наистина полезни. Хранейки се с микроскопични организми, те филтрират и пречистват водата. По думите на еколозите, щом водоемът е обитаван от сладководни бриозоани това "обикновено означава, че водата е с добро качество".

Канада


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • оня с тапира
  Отговор
  1 00:46  06.09.17
  Публикувано във факти.бг: което повече прилича на нещо, дошло от далечния космос Кога сте виждали нещо, което да е дошло от космоса, че да сравните ?

  Коментиран от #3

 • КОЛЮ МАСТИКАТА
  Отговор
  2 08:20  06.09.17
  Яяяя свекърва ми !!!!

  Коментиран от #4

 • Марадона
  Отговор
  3 08:26  06.09.17

  До коментар #1 от "оня с тапира":

  Май прекарваш вечерите със свекървата ?
 • Stefko 88
  Отговор
  4 13:30  08.09.17

  До коментар #2 от "КОЛЮ МАСТИКАТА":

  Колю , каква свекърва бе да не си се омъжил?

Напиши коментар:


Публикувай