6 Септември, 2017 14:52 3 855 0

Откриха потъналите руини на град, разрушен от цунами преди 1700 години (ВИДЕО)

  • град-
  • руини-
  • останки-
  • рим-
  • римска империя-
  • тунис-
  • потънал-
  • цунами-
  • разрушен-
  • неаполис-
  • картаген

Римляните смятали, че градът е бил наказан за неговото предателство

Откриха потъналите руини на град, разрушен от цунами преди 1700 години (ВИДЕО) - 1
Снимка: National Heritage Institute Tunisia/University of Sassari

Историите за древни потънали градове, които лежат на дъното на океана, често пъти звучат невероятно, дори фантастично.

Руините на отдавна изоставени и забравени селища, които някога са процъфтявали, могат да се открият на много места по света.

Наскоро група археолози се натъкна на останките на още един такъв град, който лежи край бреговете на Тунис. Огромната мрежа от руини някога е била древният римски град, известен като Неаполис, който бива унищожен от силно цунами преди 1700 години, съобщава ScienceAlert.

Цунамито е причинено от земетресение през 4-ти век от н.е. - събитие, описано от римския историк Амиан Марцелин. Природното бедствие е било толкова силно, че нанася тежки разрушения в Александрия в Египет, а някои части от остров Крит се изместили с около 10 метра.

Неаполис е основан през 5 век пр.н.е. и името му, преведено от гръцки, означава "Нов град". Някои източници твърдят, че е основан от финикийците след Картаген, но според други негови създатели са гръцки колонисти, като по-късно бива завладян от картагенците.

Откриха потъналите руини на град, разрушен от цунами преди 1700 години (ВИДЕО)

Причината за споровете на учените се крие във факта, че за града се знае малко, тъй като в летописите информацията за него е оскъдна, понеже жителите му са били на страната на Картаген, а не на Рим по време на Третата пуническа война през 149-146 г. пр.н.е., която в крайна сметка унищожава тази цивилизация и някогашните ѝ територии падат под римско управление.

Според римляните, това което се е случило с Неаполис е било божие наказание. Те вярвали, че жителите на града са наказани за тяхното предателство.

Съвместна тунизийско-италианска археологическа мисия търси древния град Неаполис от 2010 г. насам. Техните усилия най-накрая се увенчават с успех, след като благоприятните метеорологични условия това лято са позволили на водолази да се спуснат край Набул и да зърнат мястото за първи път от векове.

На площ от повече от 20 хектара археолозите откриват не само улици и паметници, но и 100 съда за съхранение на специален рибен сос, наречен гарум*.

"Това откритие ни позволи да установим със сигурност, че Неаполис е бил основен център за производство на гарум и солена риба, може би най-големият център в римския свят", обяснява Мунир Фантар, ръководител на мисията. "Вероятно първенците на Неаполис дължат богатството си на гарума".

*Гарум (латински garum) е рибен сос, популярен в древноримската кухня. Приготвя се от кръвта и вътрешностите на риба чрез ферментация, която се извършва в големи каменни вани под влиянието на слънцето в продължение на 2-3 месеца. Сосът представлява прозрачна течност, която се образува на повърхността на веществото. Добавя му се и оцет, сол и зехтин, черен пипер или вино и се използва като подправка за различни ястия. Счита се счита също за лекарствен продукт срещу ухапвания от кучета, абсцеси, диария. Поради силната специфична миризма е забранено горума да се приготвя в градовете. Готовият сос е запечатван в малки керамични съдове и така е доставян в римските провинции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА