2 881 2

Притча: Как стоят нещата на работа?

Събина Андреева

Всеки ден, малката мравка пристигала рано на работното си място и започвала да работи. Произвеждала и била доволна. Шефът – Лъвът – обаче се учудил, че мравката работи без надзор.

- Ако тя произвежда толкова без надзор, не би ли могла да произвежда повече, ако е под нечий надзор? – замислил се той.
Така той наел една Хлебарка, която имала голям опит като надзорник и изготвяла чудесни доклади. Първото решение на Хлебарката било да въведе контрол на достъпа за Мравката. След това на Хлебарката ѝ била нужна секретарка, за да ѝ помага с изготвянето на докладите и така тя наела един Паяк, който освен с архивите, се занимавал и с контрола на телефонните разговори. Лъвът бил очарован от докладите на Хлебарката и я помолил и за графики на производството и анализ на тенденциите, за да ги представи на срещи, специално организирани за тази цел. За тази цел на Хлебарката ѝ купили компютър, лазерен принтер и дори наели една Муха, която да ръководи отдел информатика. Мравката, доскоро продуктивна и весела, станала отчаяна от толкова хартии и срещи, които отнемали цялото време!
Лъвът стигнал до заключение, че е дошъл моментът да се създаде длъжност отговорник за сектора, където работела Мравката. Постът бил поверен на един Щурец, чието първо решение бе да закупи килим и ергономичен стол за бюрото си. Новият отговорник, Щурецът, също имал нужда от компютър и асистентка (която взел от предната си служба), за да му помага да подготвя стратегическия план за оптимизиране на работата и да контролира бюджета за сектора, където работи Мравката, която на този етап вече не се забавлявала и с всеки изминал ден се ядосвала все повече. По същото време Щурецът убедил Лъва за абсолютната необходимост от проучване на средата. След като проучил работната натовареност, Лъвът забелязал, че секторът на Мравката не произвеждал толкова, колкото преди. Той наел един Бухал – известен консултант – да осъществи одит и да предложи решения. Бухалът изкарал три месеца в офисите и направил огромен доклад, в няколко тома, със заключението:

„Има много персонал в това предприятие."
Познайте кого първо уволнил Лъвът?
Мравката, естествено, защото тя „проявява липса на мотивация и конфликтно поведение“.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гаст
  Отговор
  1 11:49  07.09.17
  Реалността в средните и особено в големите фирми. Има го и накратко - Много вожд, малко индианец
 • Jeep
  Отговор
  2 15:24  07.09.17
  Продължението на историята е, че се създава нов отдел за борба с персонала, който да назначи нова мравка...

Напиши коментар:


Публикувай