Last news in Fakti

7 Септември, 2017 16:05 1 606 3

Край на ерата на моделите-скелети

  • модели-
  • мода-
  • слаби-
  • кльощави-
  • харта-
  • забрана-
  • модна индустрия-
  • манекенки

Френската модна индустрия забранява манекенки под размер 34

Край на ерата на моделите-скелети - 1
Снимка: shutterstock

Френските модни империи Kering и LVMH, обединяващи най-големите брандове в бранша, като "Гучи", "Сен Лоран", "Вюитон" и Диор се обединиха около харта, забраняваща използването на прекалено слаби манекенки и на такива, които са на възраст под 16 години, съобщиха световните информационни агенции.
Решението е взето в навечерието на започващата Седмица на модата в Ню Йорк.

Хартата ще предпазва моделите, но също така няма да налага на публиката образци, които биха подтикнали подражателките им към хранителни разстройства като анорексията.

Новият правилник ще забранява на споменатите брандове да наемат модели под размер 34 за жени и под 44 за мъже.

Подопечните марки няма да имат и правото да използват услугите на момичета под 16 години, при участие в ревюта и фотосесии за възрастни.

През 2015 година във Франция беше приет закон, забраняващ използването на болезнено слаби манекенки в модната индустрия. Той предвижда шест месеца затвор за нарушителите, както и глоби, достигащи до 75 хиляди евро.

По думите на Антоан Арно, един от ръководителите на модния консорциум LVMH, много хора дори не са знаели за съществуването на размер 32. Но някои модни дизайнери са създавали колекциите си именно в този размер.

"С тази практика вече е свършено! Колекциите на нашите марки ще започват от 34 размер, съобразно новоприетата харта", изтъкна Арно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Sweety

    5 3 Отговор
    Ихааа..Чудесна новина!!! ...
    С густо ще си хапна нещо сладичко и ще го полея с върло сладко капучино..Ммм...:))

    Коментиран от #3

  • 2 Morgoth

    3 0 Отговор
    Ей не се научихте, че като препишете някаква информация е добре да я преведете на разбираем език. Какво е това размер 34? Сега всеки сам трябва да си търси конвертор. Ще спестя това "удоволствие" на останалите:
    Женски 32 или XS - 81/61/86 (гърди/талия/ханш)
    Женски 34 или S - 86/64/89
    Мъжки 44 или L значи 92 см талия
  • 3 Morgoth

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Sweety":

    Всъщност това не е голяма промяна - отрязват само крайностите.
    Най-известните модели са размер 34, че и малко отгоре, но при ръст 176-180. Тези които искат анорексички, просто ще вдигнат още ръста.
    Като цяло ниските пак са прецакани.