1 992 6

Еволюцията постепенно ще заличи пушачите

Мащабно изследване на генома предполага, че в бъдеще човешкият вид ще се отърве от някои заболявания

Еволюцията постепенно ще заличи пушачите
Снимка: shutterstock

Човечеството продължава да се развива, еволюира и да се променя, макар и с бавни темпове.

Ново изследване установи, че генетичните варианти, свързани с болестта на Алцхаймер и с пристрастеността към тютюнопушенето се срещат по-рядко при хора с по-голяма продължителност на живота. Това предполага, че естественият подбор и еволюцията ще ги изкоренят и заличат при някои групи от населението, съобщава Science Daily.

Резултатите от проучването, в което са анализирани и изследвани геномите на 210 000 души в Съединените щати и Великобритания, е публикувано в PLOS Biology.

Еволюцията на една популация може да бъде описана, като се сравняват промените в честотата на генетичните варианти с течение на времето. Тъй като повечето хора в богатите страни в момента живеят далеч отвъд репродуктивната си възраст, някои твърдят, че еволюцията на човека е спряла,защото естественият подбор е отслабен. Но няколко скорошни изследвания твърдят, че ние сме все още се развиваме, макар и бавно, разказва NewScientist.

Сега Джоузеф Пикръл от Колумбийския университет в Ню Йорк и екипът му продължават да работят в тази посока, анализирайки над 200 хиляди човешки генома.

За да разберат дали в момента конкретен вариант на определен ген - алел - е под влиянието на естествения подбор, учените изчисляват как се променя с времето разпространението му в дадена популация. "Губещите" алели вероятно ще се срещат по-рядко след определена възраст, според авторите Това се дължи на факта, че носителите на "полезния" алел имат шанса да живеят по-дълго, да имат повече деца, а оттам и по-голям принос за генофонда на популацията.

И изследователите забелязват някои генни варианти, които стават все по-редки. Един такъв е вариантът на ген, наречен CHRNA3, свързан с по-тежката зависимост от тютюнопушенето и повишаващ риска от смърт, свързан с него.

На изчезване

Сравнявайки хора на възраст над 80 с хора над 60-годишна възраст, Пикръл изчислява, че вариантът е намалял с 1% между поколенията. Но екипът не е в състояние да докаже това, тъй като нямат никакви геномни данни от лица под 40-годишна възраст.

Вариант на гена АроЕ4, който е известно, че увеличава риска от късната поява на болестта на Алцхаймер, както и сърдечно-съдови заболявания, също се появява по-рядко.

Тези варианти могат да станат по-редки, защото много хора вече имат деца на 40-те и 50-те години, когато хора с такива варианти са подложени на по-голям риск от смърт. Дори слабото влияние върху продължителността на живота може да има сравнително силен еволюционен ефект върху много поколения, коментира Пикръл.

Но тенденцията може да не продължи. Проучванията при животни показват, че еволюцията не е задължително дълго да върви в една и съща посока. Ако пушенето отмре, например, естественият отбор срещу вариантите, свързани с смъртните случаи, обвързани с тютюнопушенето ще спре.

Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 14:27  10.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Бесен Язовец
  Отговор
  2 17:34  10.09.17
  Като пукна искам да ми сложат един стек цигари за из път

  Коментиран от #3

 • доко
  Отговор
  3 19:40  10.09.17

  До коментар #2 от "Бесен Язовец":

  Запази и една маса горе...хахаха

  Коментиран от #4, #6

 • Бесен Язовец
  Отговор
  4 19:53  10.09.17

  До коментар #3 от "доко":

  За пушачи обаче не пушачите в ада да вечерят
 • гощо
  Отговор
  5 07:36  11.09.17
  Пушачите са базхарактерни хора!!!
 • Кака Гинка
  Отговор
  6 20:48  11.09.17

  До коментар #3 от "доко":

  Бройте и мен! Иначе тя,еволюцията май напоследък зацикли и дава на заден ход,та ако се върнем към маймуните,пушачите наистина ще изчезнат...

Напиши коментар:


Публикувай