1 092 0

Ще лекуват мозъчни тумори с вируса Зика? (ВИДЕО)

Вирусът атакува раковите клетки и ги унищожава

Американски учени установиха, че вирусът Зика може да убива раковите клетки в мозък на мишка, без да засяга здравите, съобщи Medical Daily.

Проучването е публикувано в The Journal of Experimental Medicine.

Треската Зика се причинява от едноименен вирус, самата тя преминава сравнително леко, но е опасна по време на бременност, тъй като предизвиква деформации при новородените. Глиобластомът е агресивен злокачествен мозъчен тумор и до момента няма лечение за това заболяване.

Оказа се, че една болест може да се превърне в оръжие при борбата срещу друга.

Учените провеждат експеримент върху мишки с мозъчни тумори, като ги разделят на две групи - в туморната тъкан на първата инжектират частици с вируса Зика, а на другата като контрола - солена вода. Две седмици по-късно у мишките от първата група откриват значително намаляване на обема на туморите в сравнение с втората група и в дългосрочен план оцеляването им също се оказва по-високо.

Авторите на изследването предполагат, че този метод може да се използва за лечение и при хора. При лъче- и химиотерапия повечето туморни клетки умират, но раковите стволови клетки обикновено оцеляват, което е причината ракът да се връща отново, дори и лечението да е преминало успешно. Вирусът на Зика обаче, атакува стволовите клетки, като оставя останалата част от тъканта незасегната. Това означава, че комбинирането на стандартните процедури с вирусна терапия може да позволи да се унищожи тумора изцяло.

Учените отбелязват, че е важно да се въведе вируса не в кръвта - тогава имунната система ще му се противопостави и няма да му даде достъп до раковите клетки - а директно в туморната тъкан. Възрастен човек в този случай не се разболява от треската Зика - вирусът засяга само прогениторните клетки - стволовите клетки, които са "програмирани" да се трансформират в определен тип клетки (такива има в мозъка на плода и новороденото, но на практика отсъстват в мозъка на възрастните) ,

За да потвърдят безопасността на метода, учените правят допълнително проучване, използващо човешка мозъчна тъкан. При този опит станало ясно, че предположенията им са верни и вирусът не поразява клетки, различни от раковите.Освен това, те могат да въведат в ДНК на вируса две мутации, отслабвайки способността му да се противопоставя на имунния отговор, като мутациите не повлияват на способността на вируса да убива раковите клетки, при които обикновено правило антивирусната активност е отслабена.

САЩ

Напиши коментар:


Публикувай