2 378 6

Притча: Един плъх срещу три котки

Притча: Един плъх срещу три котки

В дома на един самурай заживял един огромен плъх. Стопанинът решил да се спаси от него като си вземе котка. След продължително търсене, намерил една много силна котка, която била тренирана в различни техники за ловене на мишки и плъхове.
Уви, за изненада на самурая тази котка била победена от огромния плъх. Тогава стопанинът намерил друга котка, която се била занимавала с Ци Гун и имала много силно развита вътрешна енергия – Ци.
Уви и тази котка била победена. Следващият котарак доведен от самурая бил изключително интелигентен и знаел хитри стратегии за ловене на плъхове. Той също бил победен.
Накрая, някой изпратил на самурая една доста невзрачна, неугледна черна котка, която не вдъхвала особено доверие. Тя обаче успяла да се справи с големия плъх. Тогава другите три котки се събрали около черната котка, за да разберат каква е нейната тайна. Тя им обяснила, че нито силата и техниката, нито енергията Ци, нито интелигентността са достатъчни сами по себе си за постигането на победа. Най-важен е духът - разум, който обединява горните три способности. Когато той е овладян, те трите се проявяват в един миг едновременно.
Но черната котка казала, че познава една друга котка, владееща още по-голямо съвършенство, надхвърлящо обикновените представи за майсторството. Тя била сива, проскубана и стара, но щом влезела в някоя къща, всички плъхове напускали ужасени сами този дом, без да посмеят да влязат в схватка с нея.
- Тази котка – завършил речта си черния котарак – е тайнствена и внушителна. Вие трябва да се стремите да станете като нея: отвъд техниката, отвъд дишането, отвъд интелигентността. Това е пример за противодействие без противодействие!


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 11:37  11.09.17
  Аз останах безмълвен след прочита на статията.......
 • Прост
  Отговор
  2 12:15  11.09.17
  Нищо не разбрах...Извинявам се!
 • Радо
  Отговор
  3 12:37  11.09.17
  Наполеон го е казал:" Няма значение каква е котката - бяла или черна, важното е да лови съсли."
 • АНОНИМЕН
  Отговор
  4 13:00  11.09.17
  ДРЪН..ДРЪН... КАКВОТО МИСЛЯТ МИШКИТЕ..КОТКАТА ГО РАЗВАЛЯ.... ТОЧНО И ЯСНО....
 • 5 09:34  12.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Шаран БГ
  Отговор
  6 10:19  13.09.17
  Не е задължително написаното да прелива от толкова много мъдрост - както това по-горе- че да е неразбираемо !!! В Япония може и да е така. В наше село знаят нещо много по-просто:НЯМА ПО-ДОБЪР ЛОВЕЦ НА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ ОТ ГЛАДНА КОТКА, МАЙКА НА ТРИ МАЛКИ КОТЕНЦА !!! Без Гун Ци , и без Ци Гун .Гладът е велик учител и двигател.......

Напиши коментар:


Публикувай