3 186 5

Аспиринът може да поправи кариес

Това твърдят група ирлански учени в свое ново изследване

Изследователи от Кралския Университет в Белфаст са открили, че аспиринът може да противодейства на ефекта на кариеса, което ще доведе до намаляване на нуждата от пломби, съобщава изданието МedicalХpress.

Кариесът води до разрушаване на зъбната структура, образуване на кухини и последващо възпаление на зъбния нерв, което причинява болка. Сегашното лечение на кариес включва пломби, при което зъболекарите запълват кухината или дупката, като се използва синтетичен материал, който не прилича на естествената структура на зъба и може да се наложи да бъде заменен многократно.

Изследователи от Кралския Университет в Белфаст са открили, че аспиринът може да предложи алтернативно решение за възстановяване на засегнатите от кариес зъби. Резултатите от научните изследвания бяха представени на годишната конференция на Британското общество за орални и стоматологични изследвания (British Society for Oral and Dental Research). Те показват, че аспиринът може да подобри функцията на стволовите клетки, намиращи се в зъбите и по този начин може да помогне на самовъзстановяването чрез регенериране загубената зъбна структура.

Според изследователите аспиринът е кандидат за лекарство със свойства, които стимулират съществуващите стволови клетки в зъбите, което ще подобри възстановяването на повредената зъбна структура. Третирането на стволовите клетки в зъбите с ниска доза аспирин значително повишава минерализацията и експресията на гените, отговорни за образуването на дентин, здрава зъбна структура, която обикновено се поврежда от кариеса. Това ново откритие в комбинация с известните противовъзпалителни и болкоуспокояващи ефекти на аспирина може да предостави уникално решение за контрол на възпалението на нерва на зъб и болката като стимулира естественото възстановяване на зъба.

"Има огромен потенциал да промени подхода към един от най-големите стоматологични проблеми пред нас. Първоначалните ни резултатите от научните изследвания в лабораторията показват, че използването на Аспирин, лекарство, вече лицензирано за хуманна употреба, може да предложи незабавно иновативно решение за възстановянето на нашите зъби", обяснява д-р Ел Карим, водещ изследовател в това проучване.

"Следващата ни стъпка ще бъде да се разработи подходяща система за доставянето на лекарството и тестването на ефективността му в клинично изпитване. Този нов подход може не само да увеличи дългосрочното оцеляване на зъбите, но също така може да доведе до огромни икономии за здравната каса и други системи на здравеопазване в световен мащаб", допълва той.

Кариесът е най-честото стоматологично заболявание в световен мащаб. В момента 70% от българчетата до 7 години са поне с един кариес, а 92% от младежите към 18-годишна възраст са с повече от два кариеса. Хората на 33-34 години у нас имат средно по 18 зъба с кариес.

Ирландия

Още по темата

 • Аспиринът е опасен за здравето

  Аспиринът е опасен за здравето

  Популярното лекарство аспирин се оказа неефикасно за всеки трети жител на Русия, съобщи Life. Учени от лабораторията Genotek установиха, че 30 ...
  1.04.2018
  3 467
  9
 • Ще правим колония на Луната

  Ще правим колония на Луната

  До 2040 г. 100 души ще живеят на Луната, съобщи PHYS.org. Те ще се снабдяват с вода чрез топене на лед. Жилища и инструменти ще си правят чрез 3D ...
  22.09.2017
  1 052
  13
 • Невероятно! Свързаха човешки мозък с интернет

  Невероятно! Свързаха човешки мозък с интернет

  Екип учени от университета Уитс в Йоханесбург, ЮАР направи огромен пробив в сферата на биомедицинското инженерство. Според съобщение, публикувано в ...
  18.09.2017
  1 676
  9

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Vulpes
  Отговор
  1 17:54  11.09.17
  Много приказки.....,но нищо съществено! Да го дъвчем ли,гъргари ли да си правим,да си плакнем зъбите с аспиринова вода ли???? Само загуба на време в четене на безсмислици. Да си пусна да гледам новините,там поне има картинки!!!

  Коментиран от #3

 • 2 00:55  12.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Morgoth
  Отговор
  3 15:16  12.09.17

  До коментар #1 от "Vulpes":

  Още не са го измислили. Вероятно зъбите с кариес ще бъдат третирани някак, но пак от зъболекар, а не самостоятелно. При това, ако изобщо опитите се окажат успешни.
 • сойкаПРИСМЕХУЛКА
  Отговор
  4 01:00  13.09.17
  Евала!!! С аспирин ще си лекуваме кариесите и едновременно с това ще си увреждаме черния дроб. Гениално.
 • пълни глупости
  Отговор
  5 07:21  13.09.17
  защо пишете глупости,това е невъзможно и малоумно,запълвайте си сайта с по-стойностни тъпотии

Напиши коментар:


Публикувай