14 Септември, 2017 20:00, обновена 4 Юли, 2022 17:36 16 726 3

12 неща, които съсипват мозъка ни без да подозираме

  • бърза храна-
  • мозък-
  • ум-
  • мислене-
  • сладолед-
  • вредно-
  • полезно-
  • депресия-
  • общуване-
  • навик-
  • алкохол-
  • пушене-
  • цигари
12 неща, които съсипват мозъка ни без да подозираме - 1
Снимка: Shutterstock

Точно както останалите органи в тялото, мозъкът може да страда по редица фактори, дори и такива, които не се забелязват лесно. Затова ще ви кажем кои са навиците ни, които вредят на мозъка.

1. Липса на комуникация
Проучване, проведено от Университета в Мичиган показва, че дори 10 минути комуникация на ден увеличават потенциала на мозъка. Не е задължително да излезеш и да заговориш първия човек, който видиш – приятел или близък са напълно достатъчни.

2. Твърде много захар
Големи количества захар силно влияят на невротрофичния фактор на мозъка (BDNF), който е отговорен за произвеждането на неврони. В частност BDNF е много важен за формирането на дългосрочната памет и ученето.

3. Липсата на упражнения за мозъка

12 неща, които съсипват мозъка ни без да подозираме
Снимка: Shutterstock


Според учените пикът на мозъчната продуктивност се достига между 16 и 25-годишна възраст, след което бавно започва да спада. По-продължителното проучване показва, че редовната тренировка на мозъка (четене, решаване на пъзели) може значително да подобри функциите му, дори и при хора, проявяващи първи признаци на деменция.

4. Пропускането на закуската
Проучванията показват, че децата, които закусват редовно, се справят по-добре в училище, особено в научните предмети. Пропускането на закуската предизвиква намаляване на нивото на глюкоза в кръвта, което влияе негативно върху мозъка.

5. Бързата храна
Твърде много бърза и вредна храна се отразява зле не само върху тялото, но и върху мозъка, като вреди на паметта. Тя води и до депресия.

6. Сладолед

12 неща, които съсипват мозъка ни без да подозираме
Снимка: Shutterstock


Всяка студена храна може да предизвика главоболие. Вярва се, че студената храна стеснява кръвоносните съдове. Тялото, което през това време се опитва да се справи в хипотермията, изпраща цялата топла кръв към мозъка, което от своя страна разширява кръвоносните съдове. Тази разлика, според учените, причинява главоболие.

7. Мобилните телефони
Проучване, проведено върху плъхове, разкрива връзка между рака на мозъка и използването на мобилни телефони. Но не трябва да изхвърляте телефона си. Вместо това докторите препоръчват да използвате слушалки или високоговорител, за да говорите или да не слагате телефона си твърде близо до главата си, докато спите.

8. Покриването на главата по време на сън
Когато спим завити през глава намаляваме притока на кислород към тялото си и в този случай ни се налага да дишаме вече „рециклиран“ въздух, който е наситен на въглероден диоксид. Това създава риск от липса на кислород в мозъка.

9. Дехидратация
Както знаем, човешкото тяло се състои от 70-80% вода. Освен това, водата е отговорна за набавянето на важни за мозъка субстанции. Мозъкът работи най-ефективно, когато има достатъчно вода.

10. Алкохол
Според учените консумацията на алкохол разрушава връзката между мозъчните клетки. Но има и добри новини: при тези, които са спрели да пият алкохол, мозъкът евентуално се връща към нормалното си състояние.

11. Пушене

12 неща, които съсипват мозъка ни без да подозираме
Снимка: Shutterstock


Както показват проучванията, пушенето води не само до рак, но и до изтъняване на мозъчната кора. Подобна вреда може да повлияе много негативно на психическото състояние на човека, защото тази част е отговорна за мисловния процес.

12. Стриктна диета
Оказва се, че по време на стриктна диета, не само тялото губи тегло. Доказано е, че силното ограничение на храненето кара мозъкът да започне да се самоизяжда. Това е още една причина да внимаваме много, когато си избираме диета. Не се изтощавайте с тежки диети – просто се хранете правилно.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Виолин

    34 1 Отговор
    13.Липса на редовен полов живот и любов !
    Получава се главоболие,стрес,депресия,агресия..и т.н...
    .
  • 2 Секси бой

    10 4 Отговор
    А Мара с петте баджака брои ли се ?
  • 3 чубака

    14 2 Отговор
    Е.анка до откат е рецептата за мозъко...