2 852 2

Как най-лесно се отказват цигарите?

Мартин Христов

През 2016 г. в Канада 178 пушачи са се включили в програмата Run to Quit, с продължителност 10 седмици. В програмата са предвидени консултации по отказ от тютюнопушенето, упражнения на открито или тичане (крайната цел - да се пробягат 5 км), както и телефонни консултации със специалисти по гореща линия за тези, които искат да се откажат от пушенето, съобщава Deccan Chronicle.

72-ма доброволци са останали в програмата до края. 91% от участниците започнали да пушат по-малко, а 37 успели да се откажат от тютюнопушенето. Това е потвърдено чрез тест за въглероден окис. Участниците в програмата не са започнали да пушат отново и след шестте месеца.

През периода на участие в програмата средното ниво на въглероден оксид в тялото на доброволците намалял с около една трета. Освен това програмата е повлияла положително на психичното здраве на участниците.

По-рано учените предупредиха, че тютюнопушенето води до негативни последици за психиката, например неувереност.

В изследването са участвали пушачи и хора, които не пушат. Специалистите установили, че нивото на психологически стрес при пушачите е със 178% по-високо в сравнение с тези, които не пушат.

Тютюнопушенето увеличава риска от проблеми със съня, липса на мотивация, преяждане, недохранване, изблици на гняв у дома или на работното място.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • aaaaaa
  Отговор
  1 06:38  18.09.17
  Поредната глупост, точно обратното, непушачите са по агресивни и изнервени.
 • Шаран БГ
  Отговор
  2 10:52  18.09.17
  Поне стотина писания съм изчел за ползата от кафето и още толкова за вредата от него. Същата работа е и с цигарите, и с пчелния мед, захарта, натриевия хлорид и хляба !! Аз пушех,докато съотношението - кутия цигари / месечен доход, бе 1 : 350 ! Като стана 1 : 50 - и да искам , не мога да пуша-- няма да има какво да ям ! Нека направят кутия цигари 20 лева !! Колко хора ще престанат да пушат ?!?!? Ще има браконерство, черна борса, спекуланти.... По вече работа за митничари , акцизни, полиция ,прокуратура, адвокати, съдии... Те сега ще се изтрепят, за да вземат 5-ях литра ракия на някой сиромах.. По-малко работа за докторите ! Ехе-е-е-е ,здрав ще е народа и държавата ще забогатее..........

Напиши коментар:


Публикувай