1 549 3

3 грешки, които осуетяват сутрешното бягане

Иво Стойнев

Всеки почитател на тичането има своите добри и лоши моменти. А ако тичате по различно време на деня, се сблъсквате с различни обстоятелства. Много хора предпочитат сутрините, докато други тичат по-късно през деня. Нагаждането на тази активност с естествения часовник на организма може да бъде от полза.

От най-голяма полза е да тренираме сутрин, но ако това не е възможно, все пак тренирането по което и да е време на деня е по-добро от липсата на тренировка.

Да се върнем на сутрешната тренировка. Ако установим липса на добри резултати или неразположения, това може да се дължи на някои грешки, които допускаме.

1. Ядем късно вечер
Ако отложим вечерята за късно вечерта, това почти гарантира нарушение на храносмилането рано сутринта. Когато на следващата сутрин ни предстои тичане, е препоръчително да вечеряме по-рано предходния ден. Така изконсумираната храна ще може да се преработи. Освен това не бива да прекаляваме, а изборът храната да бъде здравословна – постно месо, зеленчуци и киноа например.

2. Не спим достатъчно
Сънят е жизненоважен – особено за спортистите – така че да не отричаме значението му. По време на сън организмът се възстановява от тренировките, затова трябва да мислим за съня като за важна част от тренировката.

3. Пропускаме закуската сутрин
Ниска кръвна захар е чудесен начин да компрометираме сутрешното си бягане. Нивата на кръвната захар са най-ниски, когато се събуждаме сутрин, след като сме гладували през нощта, така че дори и краткосрочното тичане може да доведе до понижаването ѝ под желаното ниво.
Дори една малка закуска, като банан или тост с малко фъстъчено масло, може да ни спаси.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пазарен Либерализатор™
  Отговор
  1 23:28  16.09.17
  Сутрин ставам в 5:30 да развеждам кучищата, освен когато вън е прекалено студено и самите те не искат да излизат. Иначе обичам да гледам у столицата как разни сбъркани хора търчат или карат колела по велоалеите до автомобилния трафик и разтварят дробовете да ги напълнят с отработени газове и гуми на прах. Преди чаках да се приберат последните трамваи и да престанат да дрънчат за да заспя, сега ме е яд когато първите слани прецакват последните щурци...
 • Кино-ааа?!?
  Отговор
  2 15:01  17.09.17
  Да живее киноата :))) Как тичахме едно време без нея, още се чудя ;)
 • Джон Смит
  Отговор
  3 08:57  18.09.17
  Тичането сутрин е за хора без нормирано работно време и семейство с малки деца! Абе за хора свободни и без грижи!

Напиши коментар:


Публикувай