5 734 6

Ето каква била истинската причина за появата на кариеси

Учени от САЩ и Австралия я открили по време на мащабно проучване, проведено сред деца

Милена Трачева

Защо зъбите на някои хора се развалят по-често и по-бързо отколкото на други? Мит ли е широко разпространеното твърдение, че някои хора са генетично предразположени към появата на кариеси? Отговорите на тези въпроси бяха изяснени от група учени от САЩ и Австралия в ново проучване по темата.

Проведено сред стотици деца на възраст между 5 и 11 години, изследването им установило, че причината за появата на кариеси не е генетичното предразположение, а нездравословният начин на живот и неправилните грижи за устната кухина, съобщава сайтът Лента.ру.

Специалистите взели натривки от устната кухина на близнаци на възраст между 5 и 11 години, 205 от тях еднояйчни, 280 — двуяйчни. Анализът на пробите, разкрил пред учениче, че макар и родени от една и съща майка, по едно и също време и развиващи се при сходни условия, децата имали различни генетични особености на оралния микробиом.

Учените констатирали, че част от микрофлората действително е наследствена, но не онази част, която е свързана с развалянето на зъбите.

В своя научен труд, екипът стигнал до заключението, че с времето процентното съотношение на предаваните от родители на деца микроби намалява, докато броят на свързаните със заобикалящата среда микроорганизми се увеличава. Те стигнали до извода, че за появата и наличието на стрептококи — бактериите отговорни за появата на кариеси — в устната кухина са отговорни външни, а не наследствени фактори.

Ето защо експертите препоръчват грижите за устата и зъбките при децата да започнат още преди появата на първите зъби.

Учените са на мнение, че за разпространението на бактерии по зъбите допринася консумацията на захар. И тъй като не можем да забраним изцяло на децата си да ядат сладки храни, експертите препоръчват зъбите да се мият не по-малко от два пъти дневно.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Фактично
  Отговор
  1 09:26  22.09.17
  Егати и учените...Голямо откритие,големи изводи !!!.... За такива заключения ,не нужно да си учен!
 • Morgoth
  Отговор
  2 09:36  22.09.17
  Не съм поддръжник на никакви конспиративни теории, но от производство на пасти за зъби се правят доста добри пари. Като се има предвид, че преди време е имало такива научини доказателства, че цигарения дим не вреди, колко ли платени научни трудове с предизвестен резултат има по темата за устната хигиена ...
 • Питона
  Отговор
  3 10:18  22.09.17
  Подкрепям написаното в статията! Направих експеримент и почти спрях шоколадите, сладките и захарта...резултатът е, че се чувствам по-добре и вече нямам проблеми със зъбите и стомаха.

  Коментиран от #4

 • Точно така
  Отговор
  4 10:38  22.09.17

  До коментар #3 от "Питона":

  Имено ...Сам си стигнал до този резултат...преди да прочетеш статията ! :)

  Коментиран от #5

 • Точно така
  Отговор
  5 10:39  22.09.17

  До коментар #4 от "Точно така":

  Именно !!! Извинявам се!
 • 6 21:25  24.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай