Last news in Fakti

18 Септември, 2017 17:17 1 631 0

Нов вид лед е най-леката форма на вода, откривана някога

  • лед-
  • вода-
  • форма-
  • състояние-
  • лек лед-
  • аеролед-
  • японски учени-
  • гелоподобен лед-
  • университет акаяма-
  • състояние на водата-
  • водни молекули

Изследването допринася за опознаване на поведението на водните молекули

Замръзналите кубчета вода, които вадим от фризерите си, за да поставим в питието си, са само един от 17-те вида лед, известни на науката.

Сега към тях се добавя и 18-ти вид, който съвсем спокойно може да бъде определен като "необикновен".

Екип от изследователи е открил порест, изключително лек "аероик" или порьозен "аеролед", който ще помогне на учените да разберат повече за това как работи водата при екстремни условия, съобщава научният сайт New Scientist.

При "нормалния лед" водата се охлажда при атмосферно налягане, от което молекулите ѝ замразяват, образувайки твърда кристална структура с шестоъгълна форма.

Но не всеки вид лед има същата форма със структура. Налягането и температурата едновременно влияят на милионите конфигурации, които водата може да образува на молекулярно ниво. При високо налягане ледът става по-плътен, а при по-ниско — по-рехав.

Новият вид замръзнала вода е изключителен заради невероятната лекота, която притежава, превръщайки се в най-леката форма на водата, известна на хората.

До сега единствените известни форми на лед с ниска плътност бяха космическите фулерени - с 80% от плътността на нормалния лед - и зеолитният лед, който имитира структурата на минерала със същото име, като плътността му е от 50% до 90% от плътността на обикновения лед.

Учените от японския университет "Акаяма" са симулирали повече от 300 различни наноструктури, за да видят колко са стабилни при ниско налягане. Аероледът е стабилен при температура около 0 Келвин, но с увеличаването ѝ става нестабилен.

Масакадзу Мацумото, един от учените в екипа, е убеден, че с компютърни симулации могат да бъдат създадени още такива леки форми на лед, но реализирането им в реалния свят би било изключително трудно заради необходимото ниско налягане и ниска температура.

Кристоф Залцман от Лондонския университетски колеж казва, че работата на японските учени ще помогне на науката да разбере поведението на молекулите на водата.

"Резултатите от тяхната работа ни дават нещо, което да преследваме в бъдеще. След като тези момчета предсказаха съществуването на всички тези невероятни структури на теория, следващата стъпка ще бъде да запретнем ръкави и да ги създадем на практика", заявява той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА