1 017 0

Нов вид лед е най-леката форма на вода, откривана някога

Изследването допринася за опознаване на поведението на водните молекули

Милена Трачева

Замръзналите кубчета вода, които вадим от фризерите си, за да поставим в питието си, са само един от 17-те вида лед, известни на науката.

Сега към тях се добавя и 18-ти вид, който съвсем спокойно може да бъде определен като "необикновен".

Екип от изследователи е открил порест, изключително лек "аероик" или порьозен "аеролед", който ще помогне на учените да разберат повече за това как работи водата при екстремни условия, съобщава научният сайт New Scientist.

При "нормалния лед" водата се охлажда при атмосферно налягане, от което молекулите ѝ замразяват, образувайки твърда кристална структура с шестоъгълна форма.

Но не всеки вид лед има същата форма със структура. Налягането и температурата едновременно влияят на милионите конфигурации, които водата може да образува на молекулярно ниво. При високо налягане ледът става по-плътен, а при по-ниско — по-рехав.

Новият вид замръзнала вода е изключителен заради невероятната лекота, която притежава, превръщайки се в най-леката форма на водата, известна на хората.

До сега единствените известни форми на лед с ниска плътност бяха космическите фулерени - с 80% от плътността на нормалния лед - и зеолитният лед, който имитира структурата на минерала със същото име, като плътността му е от 50% до 90% от плътността на обикновения лед.

Учените от японския университет "Акаяма" са симулирали повече от 300 различни наноструктури, за да видят колко са стабилни при ниско налягане. Аероледът е стабилен при температура около 0 Келвин, но с увеличаването ѝ става нестабилен.

Масакадзу Мацумото, един от учените в екипа, е убеден, че с компютърни симулации могат да бъдат създадени още такива леки форми на лед, но реализирането им в реалния свят би било изключително трудно заради необходимото ниско налягане и ниска температура.

Кристоф Залцман от Лондонския университетски колеж казва, че работата на японските учени ще помогне на науката да разбере поведението на молекулите на водата.

"Резултатите от тяхната работа ни дават нещо, което да преследваме в бъдеще. След като тези момчета предсказаха съществуването на всички тези невероятни структури на теория, следващата стъпка ще бъде да запретнем ръкави и да ги създадем на практика", заявява той.

Япония


Напиши коментар:


Публикувай