19 Септември, 2017 14:19 20 629 3

Снежният барс вече не е застрашен вид (СНИМКИ)

  • застрашен вид-
  • диви животни-
  • снежен барс-
  • барс-
  • снежен леопард-
  • iucn-
  • червена книга-
  • популация

Смята се, че броят на тези котки в дивата природа се е повишил знначително през последните няколко десетилетия

Снежният барс вече не е застрашен вид (СНИМКИ) - 1
Снимки: shutterstock

Един от най-красивите представители на семейство котки - барсът, вече не е застрашен от изчезване.
Известен още и като снежен леопард, снежен барс и ирбис, той бе изваден от списъка на застрашените видове на 14 септември 2017 г. от Международният съюз за защита на природата и природните ресурси (International Union for Conservation of Nature, IUCN).

Статут на застрашен вид се дава на онези видовете, които наброяват по-малко от 2500 екземпляра и популацията им е намаляла с повече от 20% за последните две поколения.

Снежният барс вече не е застрашен вид (СНИМКИ)

В моментасе смята, че на свобода живеят около 7500 снежни леопарда на територията на Русия, Централна и Южна Азия. Броят им драстично е скочил през последните няколко години, което означава, че видът няма да изчезне в близко бъдеще.

Барсът е включен като застрашен от изчезване вид в Световната червена книга през 1972 г., но след получените през 2016 г. данни за числеността му в естествена среда, сега той е преместен в списъка на уязвимите видове.

Снежният барс вече не е застрашен вид (СНИМКИ)

Въпреки тази добра новина, тези величествени котки все още са много уязвини и едно погрешно действие от страна на човека може отново критично да застраши вида.

Природозащитниците, участващи в програмата за опазване на видовете в дивата природа, предупреждават, че новият статут на снежния леопард не означава, че видът се справя добре или че не среща заплахи.

Снежният барс вече не е застрашен вид (СНИМКИ)

"Този вид все още е изправена пред висок риск от изчезване в дивата природа и вероятно броят им намалява, просто не с тези темпове, както по-рано", обяснява Том Маккарти, ръководител на програмата за защита на снежния леопард в организацията Panthera, цитиран от BBC News .

Снежният барс вече не е застрашен вид (СНИМКИ)

Основните фактори, които поставят тези хищници под заплаха са бракониерството и ловът, както и загубата на местообитанията им, свързано с изменението на климата. Снежните леопарди жевеят по високите части на планините и затоплянето на климата ги принуждава да търсят нови места за живеене все по-високо.

В момента в плен, в различни зоологически градини по света живеят около 600 представители на вида.

Снежният барс вече не е застрашен вид (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТОДОР СТОЯНОВ

    15 0 Отговор
    КРАСОТА...
  • 2 Любител на котки

    5 0 Отговор
    Обичам котките от всякакъв калибър. В къщи отглеждам едно далеч по-малко, но това не ми пречи да се радвам и на тези като този барс!
  • 3 Момо

    1 1 Отговор
    Страхотен е красив да го опазим от изчезване