1 456 6

Няколко типа хора, застрашени от недостиг на витамин D

Константин Карагьозов

Няма много храни и естествени начини, за да си набавяте така важния витамин D. A недостигът му може да е причина за редица здравословни проблеми. Ето защо трябва периодично да следите нивата на витамин D в тялото ви, предупреждават от списанието "Розали". Някои хора са по-предразположени от други към такъв недостиг.

Хората над 55 години

С възрастта хората стават по-трудно подвижни, а и пенсионерския живот понякога е причина да не излизате всеки ден навън. А така получавате по-малко витамин D от слънчевите лъчи. Също с възрастта абсорбирането му става по-трудно от организма, което е причина повечето кръвни излседвания на хора над 55 години да показват ниски нива на витамин D.

Работещите в офис

Ако сте затворени 8 и повече часа в офис всеки ден, то навярно само през уикенда имате възможност да се радвате на слънчеви разходки. И тъй като слънцето е най-добрият източник на витамин D, твърде вероятно е нивата му в кръвта ви да са ниски поради натовареното ви ежедневие.

Хората с по-тъмна кожа

Чернокожите се оказва, че имаt доста по-ниски нива на витамин D в организма си, отколкото светлокожите хора. Причината е, че в епидермиса на кожата им има много повече меланин, което прави по-трудно поглъщането на слънчевите лъчи и произвеждането на витамин D от организма.

Хора с чревни заболявания

Витамин D е мастноразтворим витамин, което означава, че абсорбацията му зависи от способността на червата да се справят с мазнините. Така че хората, страдащи от възпалително или друго заболяване на червата, е твърде вероятно да имат и недостиг на витамин D.

Вегани и вегетарианци

Най-богатите на витамин D продукти са тези, които не присъстват в менюто на веганите и вегетарианците - яйца, сьомга и т.н. Така че ако сте вегани или вегетарианци следете нивата си на витамин D, консумирайте повече овес, гъби шийтаке и други алтернативни източници на така важния витамин или си го набавяйте под формата на хранителни добавки.

Хора с наднормено тегло

Излишните телесни мазнини могат да попречат на абсорбацията на витамин D и да нарушат циркулацията му в тялото ви.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Д-р Фройд
  Отговор
  1 22:40  26.09.17
  Веганите и вегетаринците не са хора а чифто копитни

  Коментиран от #2

 • Хм .. интересно
  Отговор
  2 23:09  26.09.17

  До коментар #1 от "Д-р Фройд":

  Вие ветеринарен доктор ли сте ?...

  Коментиран от #3

 • Д-р Фройд
  Отговор
  3 23:20  26.09.17

  До коментар #2 от "Хм .. интересно":

  За тебе ще съм какъвто поискаш искаш да си играем на стопански двор ли? Палавнице

  Коментиран от #4

 • Хм .. интересно
  Отговор
  4 23:52  26.09.17

  До коментар #3 от "Д-р Фройд":

  Палавнице???...
 • Авитаминозна логика
  Отговор
  5 00:04  27.09.17
  Спомням си от Биология за 4 клас, че витамин Д се произвежда по естествен път при излагане на радиация - реално всяко излизане на улицата дори и облечен те прави производител на витамин Д - Слънцето те облъчва! Достатъчно е да си направиш 20-30 минути разходка през деня и си получил нормата си от витамин Д. Пък и тоя витамин е само, за да може калция да се усвоява - важно е за децата, за да не страдат от паралич - какви възрастни, какво чудо пишете?! Старческата дегенерация е на всикчи нива, умствено, мускулно и костно, та и финансово, социално и сексуално - мислите ли, че ще ни пука за витамин Д след 60-те??

  Коментиран от #6

 • Вит.Д
  Отговор
  6 00:18  27.09.17

  До коментар #5 от "Авитаминозна логика":

  Имаш познания,но и пропуски също ! А и живота не свършва след 60 -те ...

Напиши коментар:


Публикувай