1 878 0

Местата, на които е забранено да правите снимки

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Събина Андреева

Ваканциите са дългоочаквано време на приключения, през което да натрупаме спомени и да си починем. Но в някои държави странните забрани и закони за правенето на снимки могат да ни костват много. Тук ви показваме един списък с места, на които да внимавате какво и къде заснемате.

1. Амстердам, Холандия
„Червените фенери“ или кварталът с публичните домове е известен именно с дейност, незаконна на много други места по света. В тази част от града местните собственици ненавиждат, когато туристите правят снимки на проститутките, които стоят по прозорците. Ако обикаляте с включена камера из тези места, в най-добрия случай някой може да ви я изтръгне от ръцете. В най-лошия – рискувате да ви пребият.

2. Южна Корея

Снимка: Shutterstock


В тази страна е забранено да снимате жените без тяхното позволение – дори на публични места. Пренебрегването на това правило се счита за акт на сексуална агресия и се наказва с глоба от 10 млн. вони или близо 9000 долара и затвор до 5 години.

3. САЩ
В Щатите може да загазите, ако правите снимки на лична собственост. Най-добре помолете за позволение преди да запечатате на снимка имота на някого. И най-важното, внимавайте за знаци, които го забраняват.

4. Обединените Арабски Емирства
В ОАЕ снимките на забранени за фотографиране места се наказват със затвор от 1 до 3 месеца и глоба от 1361 долара. На много места е забранено да се използват камери, заради суеверията на местните. Също така, не може да правите снимки на правителствени сгради, някои мостове и дворците на шейховете. Дори забраната, свързана с дворците е една от най-важните в Емирствата.

5. Северна Корея

Снимка: Shutterstock


Ако искате да посетите тази страна, се подгответе за жестоки забрани и ограничения на движенията и поведението ви. В Северна Корея не се позволява да напускате хотела си без гид, не можете и да правите снимки без неговото позволение. Ако не се подчините на това, ще се намерите плащайки солидна глоба, а може да загазите и много по-тежко.

6. Великобритания
Британците разбират туристите, зажаднели за снимки. Може да правите колкото си искате аматьорски снимки и такива за лично ползване навсякъде в страната, но снимките с цел печалба се нуждаят от специално позволение. Например, ако искате да заснемете площада Трафалгар или този пред Парламента, трябва да си поискате специално разрешение да направите това от кмета на Лондон.

7. Япония

Снимка: Shutterstock


В Япония е забранено да правите снимки на определени храмове и статуи. Оказва се, че снимките разстройват духовете. Някои храмове дори са забранени за посещения по определено време в годината.Напиши коментар:


Публикувай