22 Септември, 2017 11:47 2 640 1

Вълците разбират причината и следствието по-добре от кучетата (ВИДЕО)

  • вълци-
  • кучета-
  • опитомяване-
  • причина-
  • следствие-
  • интелигентност

Опитомяването на кучетата ги е направило по-малко интелигентни

Домашните кучета може би са загубили някои от своите диви инстинкти и умения, когато са били опитомени от човека. Според ново изследване, направено от австралийския Научен център за вълците, опитомяването на вълка е довело до намаляване на нивото на интелигентност — кучетата, за разлика от техните диви роднини, не могат да определят причинно-следствената връзка между събитията, пише Phys.org.

В своето изследване, публикувано в Scientific Reports, биолозите сравняват интелектуалните способности на 14 кучета и 12 вълци, с помощта на специализирани тестове.

Животните е трябвало да определят в кой от два контейнера има храна.

И вълците, и кучетата се ориентират правилно по жестовете и изражението на човека, който им показва къде е скрита храната. Но само вълците обаче могат да намерят храната без участието на човек, следвайки белези като шума при оставяне на храната или по размера на съда.

"В този експеримент вълците показаха разбиране за причина и следствие, което липсваше при кучетата" — заяви един от авторите, д-р Юлиане Камински от Университета в Портсмут, Великобритания.

Според учените, способността да разбират връзката между причина и следствие е необходима за вълците, за да оцелеят в дивата природа.

Кучетата, които са опитомени преди 40-12 хиляди години, са свикнали с това, хората да им дават храна. Това влошава техните когнитивни способности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака Гинка

    2 0 Отговор
    То и цивилизованите хора са загубили много от уменията на прадедите си,живели сред природата,но пък са развили други.Ако въпросните учени направят изследвания в тази посока,със сигурност кучетата ще имат преимущество пред вълците.Начинът на живот определя потребностите и съответно - уменията...