617 1

Смартфонът краде времето на децата ви

Родителите прекарват повече време с телефона или пред компютъра, отколкото с децата си

Милена Трачева

Повечето съвременни родители прекарват над 90 минути пред компютър или смартфона, а отделят само 25 минути, за да четат книги на децата си, като по-изморените дори пропускат цели параграфи или страници. Това сочат резултатите от ново проучване на благотворителната организация за насърчаване на четенето BookTrust.

Повечето хора с умиление и усмивка на уста си спомнят дните когато родителите им са сядали заедно с тях, за да почетат някоя книжка. Днешните родители обаче спират да четат още преди края на приказката или историята, а ако все пак го направят, отказват да започнат втора приказка.

Почти половината от тези възрастни заявяват, че причината за това е тяхната прекалена умора от натоварения ден.

В изследването са участвали 2 хиляди родители на деца между 4 до 11 години.

Експертите винаги са твърдели, че редовното четене на книжки на децата от страна на техните родители е важно. И имат право.

Редовното четене помага на децата да развиват своето въображение. Книгите им помагат да трупат не само знания и да обогатяват речника си, но ги отвеждат в небивали светове, пълнени с всевъзможни герои, забавляват ги и ги вдъхновяват за нови приключения и игри. Въображаемите неща се раждат в главите на децата и заживяват свой живот благодарение на книгите.

Проучвания сочат, че 43% от децата обичат да четат комикси и списания. Това доказва, че не само книгите карат децата да прелистват страници.

Според BookTrust не е толкова важно какво четете на децата си, а дали го правите с желание и отделяте достатъчно време за тях. Ето защо Изпълнителният директор на организацията Диана Джералд заявява: "Чететена децата си всичко, навсякъде и по всяко време."

Великобритания


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Гост
    Отговор
    1 13:11  21.09.17
    За какво ни е въображение? Или ще е някаква научна книга, или да си стои не телефона.

Напиши коментар:


Публикувай