9 014 3

Формата на лицето подсказва склонни ли сте към изневяра

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Чертите на лицето могат да кажат много за един човек, но се оказва, че и самата му форма "говори" много. Според ново изследване, публикувано в списание Archives of Sexual Behavior, широкото и квадратно лице е отличителна черта на хората, склонни към случаен секс и изневяра.

Според авторите на проучването хората с по-широки лица или по-висока стойност на съотношението ширина/височина (fWHR - Facial width to height ratio) притежават по-високо либидо. Както мъжете, така и жените, с високо fWHR са по-склонни да изневеряват на партньора си и да търсят случаен секс, съобщава EurekaAlert!.

Индикаторът fWHR се счита за морфологичен сигнал, свързан както с половия диморфизъм, така и със социалните функции, характерни за даден индивид.

Параметърът fWHR предизвиква все по-голям интерес за психолозите. В други, предишни изследвания учените откриват връзка на fWHR с агресивността и редица други черти. Сега изследователи от университета в Ниписинг (Канада) са установили връзка между съотношението на ширината и височината на лицето със степента на сексуална активност, използвайки резултатите от две отделни проучвания.

Пример за определяне на fWHR. Снимка: lenguajecorportal.org

В първото участие взели 145 студенти, които имат интимни отношения. Те споделили особеностите на своето поведение при общуването с други хора и сексуалните си контакти. По снимки на доброволците специалистите определили съотношението между ширината и височината на лицата им.

Второто проучване, в което участвали 314 човека, била разширена версия на първото и учените оценили доколко склонни към изневери са доброволците.

И в двете проучвания и мъжете, и жените, с по-висок fWHR са склонни да имат по-силно сексуално желание. Според експертите, връзката между пропорцията на лицето и сексуалното поведение се дължи на нивото на хормона тестостерон по време на половото съзряване.

Според Стивън Арноки тези резултати показват, че по fWHR е възможно да се предскаже нивото на сексуалната активност на мъжете и жените.

"Данните показват, че характеристиките на лицето могат да предадат важна информация за сексуалната мотивация на човека", обяснява психологът. Най-високото ниво на сексуална активност бе демонстрирано от хора с къси и широки лица. Също така те са по-склонни към изневяра. И не става дума за нови романтични чувства, а за случайни връзки.

Изследователите казват, че корелацията между пропорциите на лицето и сексуалното желание се дължи на нивото на хормона тестостерон по време на пубертета.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Кобрата
  Отговор
  1 23:55  24.09.17
  Аз не вярвам на тези неща, според мен всичко си зависи от човека... Ако много държиш на един човек в живота и го обичаш, няма да го направиш... Ако усещаш отчуждаване с времето и не сте си толкова близки, ще ходиш да е.еш друга и тва е
 • Рудолфио
  Отговор
  2 13:24  26.09.17
  Дрън-дрън ярини! Тези експерти да хвърлят дипломите си и псевдоизследванията и да се заемат с нещо смислено... По мои впечатления хората, избиращи "Психология" за специалност, имат дълбоко неразрешени проблеми и изборът им е продиктуван от къде осъзнат, къде неосъзнат стремеж да разрешат тези проблеми и да разсеят мъглявината вътре в себе си - само че най-често ги пренасят върху другите по безумен начин...

  Коментиран от #3

 • ЕВРЕИН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО
  Отговор
  3 01:43  27.09.17

  До коментар #2 от "Рудолфио":

  Тя Психологията и терапевтите И са едни ПСЕВДОнаучени хитреци! Много УСЛОВНА наука с особена територия за манипулация и диагностика без доказателства целяща въздействие и убеждение с медикаментозни, физически и психически средства - коя друга наука може да се похвали с такъв АРСЕНАЛ от средства?????????

Напиши коментар:


Публикувай