22 Септември, 2017 12:26 1 557 2

Плащаш само с вените на ръката си....

  • вени-
  • отпечатък-
  • биометрични данни-
  • плащане-
  • супермаркет-
  • sthaler-
  • великобритания

Британски супермаркет стана първия в света, който позволява на клиентите да плащат за хранителните стоки, като използват вените от пръстовите си отпечатъци, съобщава Daily Telegraph.

Магазинът на Costcutter в университета Брунел в Лондон е въвел система за идентификация, създадена от компанията Sthaler, която позволява на клиентите да плащат, използвайки вената си, за да се идентифицират.

След успешното въвеждане на високотехнологичните скенери за вени на пръста в този магазин, сега компанията води сериозни преговори с други големи британски супермаркети да възприемат метода на пунктовете си за плащане.

Технологията работи с инфрачервена светлина, с която се сканират вените на пръстите на хората и след това свързва тази уникална биометрична карта към банковите им карти.

След това банковите детайли на клиентите се съхраняват от компанията за разплащания Worldpay по същия начин, по който можете да съхранявате данни за картата си при онлайн пазаруване. Така клиентите могат да влязат в супермаркета, без да носят и стотинка и с помощта на вените си да платят покупките само за три секунди.

Предишни изследвания установиха, че разпознаването на пръстови отпечатъци, използвано широко при мобилните телефони, е уязвимо на хакерски атаки и може да бъде копирано дори от петната от пръста, останали по екрана на телефона.

Но Sthaler твърди, че технологията за разпознаване на вени е най-сигурният биометричен метод за идентификация, тъй като не може да бъде откраднат или копиран. Технологията изисква присъствието на човека, което означава, че в малко вероятен случай на хакване на данните за пръстовите отпечатъци, системата няма да проработи.

Десетки студенти вече използвали системата и се очаква още 3000 от общо 13 000 да се включат в програмата до ноември.

Разплащанията с пръстови отпечатъци вече се използват широко в Полша, Турция и Япония. Скенерите за вени се използват и като начин за достъп до силно охранявани британски полицейски сгради.

Sthaler води преговори и с нощни клубове и спортни зали, за да използват технологията за проверка на членството, и дори с футболни отбори от Висшата лига, за да проверяват правото за достъп до ВИП зоните.

Sthaler уточни, че е необходима само една минута за първоначална регистрация в системата и след това са нужни само няколко секунди да поставите пръста си върху скенер всеки път, когато отивате на касата на супермаркета.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радо

    1 0 Отговор
    Само с вените на ръката ли може да се заплаща? Не би трябвало според мен.
  • 2 сойкаПРИСМЕХУЛКА

    1 0 Отговор
    В България не го въвеждайте това. Масово ще започнат да се режат ръце.