22 Септември, 2017 16:36 1 269 0

Меркурий крие вода на неочаквани места

  • меркурий-
  • вода-
  • повърхност-
  • месинджър-
  • слънчева система-
  • слънце-
  • вода-
  • лед

Меркурий, най-малката планета в Слънчевата система, която същевременно се намира и най-близо до Слънцето, може би крие вода на повърхността си не само в кратери, но и на много места между тях.

Това може да означава, че замръзналата вода на Меркурий е значително повече, отколкото се смяташе досега, пише в. Daily Mail, цитирайки резултатите от ново изследване, публикувани в Geophysical Research Letters.

Американски учени са използвали данни, събрани от лазерния алтиметър на космическия апарат "Месинджър", за да открият натрупвания на лед на повърхността на Меркурий. Оказало се, че лед има не само в разположените край полюсите кратери, които са във вечен мрак, но и между тях, в малки неравности на ландшафта.

Данните са били събрани между 2011- г. и 2015 г., докато "Месинджър" обикалял около първата планета в Слънчевата система.

Висотомерът послужил за картографиране, но учените се поинтересувили от допълнителните данни, събрани по време на мисията - измененията в яркостта на отразяването на лазерните импулси от повърхността на планетата.

В някои райони импулсите били поглъщани интензивно, а в други - слабо. Когато висотомерът изпращал импулс под ъгъл към повърхността в някои райони, коефициентът на отразяване често се отличавал от онзи, който имало в същите райони при вертикално падане на лазерния лъч.

Учените отбелязват, че единствено наличието на воден лед може да обясни подобни промени в отражателната способност на повърхността на Меркурий.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА