Last news in Fakti

22 Септември, 2017 22:03 3 063 3

Червей на 500 млн. години преобръща представите за еволюция (ВИДЕО)

  • учени-
  • еволюция-
  • организми-
  • гръбначни-
  • манчестър-
  • червей

Учени предполагат, че дупки в скали на половин млрд. години, са направени от пътвите многоклетъчни организми

Учени от университета в Манчестър, Англия направиха откритие, което хвърля светлина върху еволюцията на организмите, благодарение на червей, живял преди половин милиард години. Учените смятат, че откриването на това най-древно многоклетъчно същество би променило изцяло начина, по който до сега сме гледали на еволюционните процеси при животните на Земята.

Това се казва в изследване, публикувано в научното издание Nature Ecology & Evolution, от международен екип учени, включващ палеонтолози от Университета в Манчестър.

Учените открили нови фосилни следи, оставени от някои от първите организми, способни на активно движение. Следите от вкаменелости са следите и дупките, оставени от живи организми, а не физическите останки като кости или части от тяло.

Новите фосилни следи са били намерени в утайките в района на Корумба, Западна Бразилия, близо до границата с Боливия. Според учените те принадлежат на създание, обитавало морското дъно преди повече от 500 милиона години или през едиакарския период, който предшества камбрийския, свързан с интензивна поява на нови видове и групи живи организми. Създанието с размери колкото на човешки косъм, се е придвижвало посредством вълнообразни движения, а дебелината на следите, които оставяло достигали 50-600 микрометра.

"Това е особено вълнуваща находка, открита чрез датиране на възрастта на скалите. Тези вкаменелости се намират в скални слоеве, които всъщност предшестват най-старите вкаменелости от сложни животни", обяснява д-р Ръсел Гардууд от Университета по земя и екологични науки в Манчестър.

Учените изследвали находката с помощта на рентгенова микротомография, която позволява да се определи вътрешната структура, без да се наруши целостта на образеца. Те установили, че следите са от животни, които са можели да се усукват благодарение на наличието на мускули. Тези същества били двустранни, т.е. телата им притежавали двустранна симетрия и имали глава, гръбначен стълб и опашка. Въпросният строеж бил характерен за организмите през камбрийския период.

Учените мислят, че появата на подобни сложни организми е била възможна и по-рано.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чичо

    12 1 Отговор
    Кое е първо...
    Яйцето или кокошката...
    - ами... червея... 😆
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Соломон

    2 2 Отговор
    Накрая ще открият, че сме от 5 години на Земята.