24 Септември, 2017 05:45 10 757 3

14 болести и болежки, за които помага червеното цвекло

  • червено цвекло-
  • зеленчук-
  • лечебен-
  • полезен-
  • сезонен зеленчук-
  • корен-
  • болести-
  • болежки-
  • помага-
  • лечение

Червеното цвекло е изключителен по своите качества зеленчук


Есента е сезонът на червеното цвекло и този зеленчук може да се намери в изобилие на пазара. Този зеленчук не е скъп, а е изключително полезен и с него в древността са били лекувани редица заболявания.

Кои са 14-те болести, които лекува червеното цвекло?

Детоксикация на организма

Сокът от червено цвекло съдържа холин, който изчиства от токсини не само черния дроб, но и целия организъм. Премахва от тялото и тежките метали. Макар и съдържанието на желязо да не е високо, то е с много добро качество, което го прави чудесна храна за прочистване на кръвта. Това го прави много ефективно при лечението на много заболявания, причинени от токсини.

Хлорът в цвеклото е противоалергично и има прочистващо бъбреците, жлъчния мехур и лимфата действие.

Черен дроб, бъбреци, далак и жлъчка

Пречистващите свойства на цвеклото помагат лечението на чернодробна токсичност или жлъчни заболявания като жълтеница, хепатит, хранително отравяне, диария или повръщане. Комбинацията между сок от червено цвекло със сок от лайм повишава подпомага традиционното лечение на тези заболявания. Друга препоръчителна комбинация е сок от цвекло с изцедени моркови.

Бетаинът подпомага усвояването на белтъчините и подобрява работата на черния дроб. Лекарите обаче предупреждават, че приемът на сок трябва да започне в малки дози. В противен случай настъпва бурна дезинтоксикация, придружена от гадене, световъртеж и обща слабост. Препоръчва се първоначално да се приема 50 мл сок от цвекло в комбинация с 250 мл сок от моркови и дозата на сока от цвекло постепенно да се увеличава.

Анемия

Червеното цвекло съдържа желязо, което възстановява и активизира червените кръвни телца в доставянето на кислород в организма. Медта пък подпомага усвояването на желязото.

Атеросклероза

Сокът на цвеклото е силен разтворител на неорганични натрупвания на калций, които водят до втвърдяване на артериите и намаляват тяхната еластичност. Действа добре и за подобряване на паметта. Препоръчва се 3-4 пъти на ден да се приема по 1 супена лъжица от смес между чаша сок от цвекло и една чаша мед.

Хипертония

Редовната консумация на червено цвекло нормализира кръвното налягане — повишава ниското кръвно и понижава високото. Рецептата е същата като при атеросклероза.

Рак

Съдържанието на аминокиселината бетаин в цвеклото го прави много полезно при профилактика на рака и при хранене на онкологично болни. Зеленчукът потиска образуването на канцерогенни съединения и защитава срещу рак на дебелото черво, стомаха, мозъка и белите дробове.

Унгарският лекар А. Ференци 18 години успешно лекувал с червено цвекло онкологично болни и пациенти с левкемия. Той препоръчва да се приема сок от цвекло до 600 мл. на ден, 10-15 мин. преди хранене в леко затоплено състояние. При това сокът трябва да е леко престоял, за да изчезнат летливите вещества. Лечението се провежда минимум половин година без прекъсване.

Стомашна язва

При язва на стомаха цвеклото се препоръчва за подпомагане на възстановяването. Пие се сок от червено цвекло, подсладен с мед 2-3 пъти седмично на гладен стомах. Целебното свойство се дължи на съдържанието на витамин U, който подпомага заздравяването на язви на стомаха и дуоденума.

Подагра

Подаграта много добре се повлиява при редовна употреба на червеното цвекло. Ефективното му действие се дължи на прочистващите способности на зеленчука.

Разширени вени

Червеното цвекло има свойството да запазва съдовете еластични, затова е много добро средство за предотвратяване на образуването на разширени вени. Препоръчва се редовната консумация на сок. Лечебните свойства се дължат на нитратите — естествени, а не от торове, които в организма се преобразуват в азотен окис. Той поддържа разширени кръвоносните съдове и това води до по-добро кръвоснабдяване на органите. Магнезият в сока не позволява образуването на тромби.

Високото съдържание на флавоноиди подпомага укрепването на стените на капилярите и премахват спазмите им.

Диабет

Цвеклото съдържа цинк, благодарение на който, при редовна консумация, инсулинът при диабетиците действа по-дълго време.

Висок холестерол

Понижава нивата на холестерола в кръвта, благодарение на съдържанието на сапонини.

Проблеми с щитовидна жлеза

Високото съдържание на йод в цвеклото подпомага терапията при хора със заболявания на щитовидната жлеза.

Затлъстяване

Червеното цвекло е много диетично — в 100 г зеленчук има само 44 калории. То съдържа 88% вода, 1,2% белтъчини, 9,3% въглехидрати, 0,9% минерални соли, малки количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12. Препоръчва се за ускоряване на метаболизма в тялото и изгаряне на мазнините.

Запек

Благодарение на високото съдържание на фибри и целулоза, червеното цвекло се препоръчва при затегнат стомах. Подпомага перисталтиката на червата, затова редовната консумация облекчава хроничната констипация.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 boticha

    2 1 Отговор
    Сурово или сварено (тъп ми е въпроса ама все пак..)?

    Коментиран от #2

  • 2 Агроном

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "boticha":

    Сурово...
    Не е тъп въпросът , защото за някои зеленчуци се твърди , че при термична обработка се усвояват по-пълноценно хранителните им вещества ( домат , морков , тиква и т.н...)
  • 3 Аз чух

    3 1 Отговор
    че и за цвеклото важи тази особеност: сварено било по -полезно. Питам от своя страна ефектът да го консумираш сварено и на салата по-лош ли е от суров сок?