2 520 5

11 странности, присъщи за великите гении

Странни, неразбрани, но гениални

Милена Трачева

Гениалността и ексцентричността често вървят ръка за ръка. Ето защо някои от най-великите умове и творци са били леко чудновати и със свои странни разбирания за света.

Вижте някои от най-странните навици на известни и велики артисти, писатели и откриватели, събрани на едно място от сайта Мental Floss.

Питагор е мразил боб

Наречен "бащата на вегетарианството", гръцкият математик Питагор е известен със своята безмесна диета. Но макар да се храни предимно със зеленчуци, той не обичал бобовите растения. Питагор до такава степен не харесвал боба, че освен отказа си да го яде, той забранил и на последователите си да го ядат или докосват. Макар да не е ясно дали отвращението му към боба да идва от здравословни или религиозни причини, може би то е причината за неговата смърт. Според легендата, Питагор бил приклещен от вражески сили, а единственият път за бягство минавал през поле с боб, което ученият отказал да прекоси.

Лудвиг ван Бетовен се поливал с вода

Животът на Бетовен е толкова драматичен, колкото са и произведенията му. Докато пишел своите музикални шедьоври, той често ходил до мивката и се поливал с вода или топил главата си във вода.

Демостен се криел под земята

Демостен — уважаваният древногръцки държавник, издига максимата "Практиката те прави съвършен" на съвсем ново ниво. Ораторът репетирал в подземно скривалище, а за да упражнява своите произношение и дикция, слагал речни камъни в устата си, преди да застане пред публика.

Оноре дьо Балзак пиел по 50 чаши кафе на ден

Изключителната творческа продуктивност на Балзак може и да се дължи на обилните количества кофеин, които е консумирал, но този навик е имал и своята висока цена — писателят бил измъчван от стомашни спазми, главоболие и високо кръвно.

Игор Стравински стоял на глава

Руско-американският композитор Игор Стравински стоял по 15 минути на главата си всяка сутрин, за да „прочисти съзнанието си“.

Едгар Алан По пишел на свитъци

Едгар Алън По често пишел своите творби на тънки ленти хартия, които залепвал заедно и ги свивал, за да ги съхранява по-лесно.

Леонардо Да Винчи и Никола Тесла имали свои разбирания за съня и наспиването

Леонардо да Винчи прилагал т.нар. полифазен цикъл, т.е. спял по няколко пъти в денонощие на кратки интервали. Никола Тесла пък смятал, че не се нуждае от дълъг и продължителен сън и спял едва по два часа на денонощие.

Никола Тесла правил упражнения с пръстите на краката си

Никола Тесла имал и още един странен навик. Преди да си легне той свивал пръстите на краката си по 100 пъти, защото смятал, че по този начин мозъчните му клетки ставали по-силни и здрави.

Бен Франклин си прави „въздушни бани“

Преди да започне работа, Бенджамин Франклин прекарвал до един час гол, правейки си "въздушни бани" на отворен прозорец.

Киркегор, Ницше, Луис Карол и Вирджиния Улф пишели прави

Сьорен Киркегор, Луис Карол и Вирджиния Улф пишели своите произведения прави. Според улф изкуството на писането било като изобразителното изкуство, но с думи и често заставала права до своята сестра художничка - Ванеса, за да творят заедно. Според Ницше "Уседналият живот ... е самият грях против Светия Дух. Само мислите, постигнати с ходене, имат стойност."Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • инспектор дюдю (гост)
  Отговор
  1 07:23  30.09.17
  Питагор и боб?Сигурно е бил в Южна Америка по това време😂
 • Кибик (гост)
  Отговор
  2 07:45  30.09.17
  А най великият български държавник, Суджука, мрази книгите. Прочел е само Винету, и то като малък
 • Шаран БГ (гост)
  Отговор
  3 08:09  30.09.17
  "Всеки башка луд !"
 • Баш Майстора (гост)
  Отговор
  4 10:31  30.09.17
  И Хемингуей е пишел прав.
 • Висшт разумь (гост)
  Отговор
  5 10:50  30.09.17
  А язе пием по кило вино, сека вечер, а коги нема вино, пием бира.

Напиши коментар:


Публикувай