725 0

Научете още нещо за омарите, защо днес е техният ден!

Милена Трачева

Днес е световният ден на омара и в много страни шеф-готвачи ще покажат най-доброто от себе си в приготвянето на омари.

Омарът (Nephropidae, Homaridae) е от семейство висши раци, разред десетоноги ракообразни.

Активни са през нощта и се хранят предимно с малки ракообразни и мекотели.При тях интересното е, че нарастват през целия си живот, за разлика от другите животни, които имат ограничен растеж.

Омарите се отличават с наличието на щипки на първите три двойки крака - много големи щипки на първия чифт крака и по-малки на втората и третата двойка.

При омарите силно е изразен половият диморфизъм - мъжките са много по-големи от женските. Вентралната (коремната) област е добре развита и неговите сегменти и издатъци лесно се различават. Тялото на омара, както при всички ракообразни, има два слоя - екзоскелет и ектодермален епидермис, който формира черупката. Черупката периодично се сменя, позволявайки на животното да расте.

Знаете ли, че най-ранните фосили на омари са намерени в отложения от периода Креда. Семейството се състои от 49 съвременни и 90 изкопаеми вида.

Омарите са високо ценени в кулинарията. За храна се използва месото под черупката - в опашката, щипките, черния дроб и хайвера. От тях се приготвят салати, крокети, суфле, супи или в други предястия. Готвачите най-често приготвят омарите на пара или ги варят. За да се разбере, че омарът е готов за консумация, се гледа неговият цвят, който трябва да стане ярко червен или оранжев. Тази промяна в цвета се получава от разграждането на определен протеин.

Ето и някои други любопитни факти за вкусните омари.

• Според книгата на рекордите на Гинес, най-големият омар е уловен в Нова Скотия (Канада) и тежи 20,15 кг.
• Продължителността на живота при мъжките е 31 години, а при женските 54 години.
• Омарите са канибали. Когато храната е оскъдна, се знае, че ядат по-малки омари.
• Средното ниво на живака в омар е около 0,107 м.г.
• До 19-ти век, консумацията на омар не е била популярна.
• Преди години, храненето с омари се е смятало за белег на бедност.
• Това е била една от най-често консумираните храни в затворите.
• В наши дни най-скъпото ястие с омар, достига до 19 000 лв, във френски ресторант в Париж.
• Месото е голям източник на протеини, осигурявайки 28 грама протеин на чаша.
• Омарът е добър афродизиак.



Напиши коментар:


Публикувай